Un raport întocmit de Universitatea din Nottingham și al Oficiul Comisarului Independent Anti-Sclavie scoate la iveală problemele dintr-o industrie a sclaviei moderne cum este cea a spălătoriilor auto manuale din Marea Britanie.
Potrivit raportului, salariul mediu pentru o zi de lucru ce poate ajunge până la 12 ore este în jur de 40 de lire sterline. Studiul confirmă că cele mai multe astfel de unități sunt conduse de imigranți care exploatează tot imigranți.
Rezultatele arată că în spălătoriile auto din Marea Britanie lucrează oameni de 26 de naționalități, cei mai mulți fiind românii.
Echipa de studiu a reunit cercetările și informațiile existente, inclusiv rapoartele din presă, dovezile parlamentare transmise Comitetului de Audit de Mediu și informațiile noi din interviurile cu autoritățile polițienești și părțile interesate.
Înainte de 2004, spălătoriile auto erau, practic, inexistente. Dar, de atunci, multe au apărut pe marginea drumului, la stațiile de benzină, în parcări de supermarketuri și foste parcări publice. Spălătoriile nu reprezintă o activitate comercială ilegală. Cu toate acestea, conștientizarea tot mai mare a activităților lor a scos la iveală o serie de încălcări ale legii- care permit operațiunilor un avantaj competitiv comercial neloial.
Raportul nostru arată modul în care investigațiile poliției au identificat probleme legate de salarii, condițiile de muncă, precum și sănătate și siguranță. Este dat ca exemplu cazul unui cetățean român, Sandu Laurențiu-Sava, care lucra la o spălătorie auto și a fost electrocutat mortal în timpul dușului, din cauză angajatorul său umblase la contorul de energie electrică.
În prezent, Regatul Unit nu dispune de un sistem de autorizare și de înregistrare a spălărilor auto. Ca urmare, este dificil să se evalueze numărul de operațiuni, localizarea acestora și adevărata amploare a exploatării forței de muncă.
În lipsa unor astfel de date, raportul are scopul de a oferi o mai bună înțelegere a abuzurilor de muncă din acest sector.
Raportul identifică aspecte din spectrul exploatării muncii, de la forme de abuz inferior la sclavia modernă și traficul de ființe umane. Polițiștii intervievați au descris cazuri de persoane traficate din România. Ei erau puși să lucreze în spălătorii auto timp de două săptămâni și li se plătea doar 10 lire sterline. Lucrătorii supraviețuiau cu monedele pe care le găseau în mașinile pe care le spălau.
Dar, în ciuda circumstanțelor în care se află mulți dintre acești lucrători, s-a constatat că mulți nu se identifică drept victime – spălarea mașinilor este considerată o oportunitate mai bună decât opțiuni alternative de angajare.
Raportul a constatat, de asemenea, că statutul unui lucrător în Marea Britanie poate împiedica identificarea victimelor. Acest lucru se datorează faptului că lucrătorii pot alege să nu se angajeze cu autoritățile de aplicare a legii pentru că, în cele din urmă, pot fi tratați ca imigranți ilegali.
O modalitate de verificare pe care o au oamenii este folosirea aplicației The Safe Car Wash. Aplicația oferă șoferilor o listă de verificare pentru a fi completată atunci când folosesc o spălătorie auto – și un număr pentru a apela dacă apar semne de avertizare.
Acest lucru este important, deoarece, deși ar fi ușor să ignorăm problema, realitatea se referă la oameni reali care pot fi prinși în exploatare, trăind sub amenințarea violenței, fără opțiuni alternative.