Românii care muncesc în străinătate țin la banii lor: „Nu am plecat să mă îmbogățesc, am plecat să nu mai fiu sărac”
România se laudă în ultimii ani cu cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană. Chiar şi în aceste condiţii, exodul continuă. Presa din ţară titra de curând: «Din România se fuge aproape ca din Siria». Românii merg în străinătate, la muncă și pentru un trai mai bun.
Ţara noastră pierde anual oameni în echivalentul unui oraş de nivel mediu, precum Slatina sau Tulcea. La un calcul simplu, populaţia României scade cu nouă români pe oră. Sunt cei care părăsesc ţara.
De ce o fac? Sociologul Alfred Bulai spune: «Pleacă pentru că afară au posibilitatea să strângă bani».
«Sigur că motivul principal este cel economic», spune şi sociologul Mircea Kivu.
Chiar dacă în ultima vreme se vorbeşte despre corupţia din România, despre perspectiva de a face performanţă în carieră peste hotare, de a fi respectat, drept cauze care îi conving pe români să plece la muncă în străinătate, problema banilor rămâne în continuare cea mai stringentă.
România a ajuns în situaţia în care nici măcar un loc de muncă nu te mai salvează de sărăcie.
Pentru că România a ajuns în situaţia în care nici măcar un loc de muncă nu te mai salvează de sărăcie. Potrivit datelor recente comunicate de Eurostat, românii care lucrează au, de departe, cel mai ridicat risc de sărăcie dintre toţi cetăţenii UE, cu un procentaj de 18,9%. Ce înseamnă asta? Că aproape 20% dintre românii care muncesc se confruntă cu privaţiuni materiale grave. Că salariul pe care îl primesc la sfârşit de lună este insuficient pentru a le acoperi cheltuielile cu mâncare şi datoriile lunare. De mai mult, nici nu poate fi vorba.
Un alt studiu recent, legat de finanţele populaţiei arată că, deşi economia ţării creşte, economiile românilor sunt aproape inexitente. Un singur român din trei mai pune bani deoparte în zilele noastre. Cea mai mare parte a veniturilor merge către plata facturilor, achiziţionarea de alimente, îmbrăcămite şi alte bunuri de consum. Dacă mai există şi o rată la bancă, situaţia se complică grav.
«Nu mai suportam să duc cu mine în fiecare zi grija zilei de mâine. Neajunsurile. Că, deşi munceam în fabrică zi de zi, nu aveam bani să îi dau copilului, atunci când voia să mănânce o prăjitură. Dar momentul care m-a marcat a fost ziua în care a venit plângând şi mi-a spus că e singurul din clasa lui care nu merge în excursie. Am plâns şi eu atunci, de ciudă. Mi-am reproşat că dacă aş fi pus câte 10 lei deoparte în fiecare lună, de atunci, de prima dată, când mi-a spus de excursie, acum ar fi putut şi el să se bucure. Dar cum să pun deoparte, când eu eram lună de lună şi mai dator. Atunci am zis că nu se mai poate aşa», a răspuns Daniel S., de 41 de ani, dintr-un sat din Călăraşi, când a fost întrebat ce l-a făcut să emigreze.
«Nu am plecat să mă îmbogăţesc, am plecat să nu mai fiu atât de sărac. Să strâng ceva bani şi apoi să mă întorc la ai mei şi să nu mai stăm cu grija că nu avem mâine ce mânca», a răspuns şi George F., de 34 de ani, care munceşte deja de doi ani în Marea Britanie.
Compania de transfer de bani Opal Transfer a înţeles care sunt cauzele care i-au împins pe români să emigreze şi vine acum în întâmpinarea nevoilor lor.
Opal Transfer are cel mai bun curs valutar de pe piaţă! O şansă în plus pentru a economisi! Banii sunt primiți în aceeași zi, iar comisionul este fix, £0.50 pe tranzacție, indiferent de sumă.
Nu uita că cel mai bun curs valutar la transfer înseamna mai mulţi bani pentru tine şi familia ta. Acel surplus, care adunat lună de lună, ar putea să îţi trimită copilul în excursia mult visată! Fără ca tu să faci vreun efort suplimentar, ci doar să alegi să trimiţi bani acasă cu Opal Transfer.
Români în Anglia: Povestea lui Ovidiu și cum a economisit mii de lire