Forțați de restricțiile de pe piața muncii din Marea Britanie și Spania, de oferta de joburi din ce în ce mai săracă din Italia și mai ales de condițiile grele de acasă, tot mai mulți români aleg să plece la muncă în Germania.
În 2011, potrivit unui raport publicat de firmele de recrutare şi reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), Germania a ajuns pe primul loc în topul destinaţiilor preferate de românii care-și caută de lucru peste hotare. De la începutul lunii ianuarie, peste 83.000 de persoane şi-au găsit o slujbă în această ţară. Peste 72.700 de români au semnat contracte de muncă în Germania prin intermediul ANOFM şi peste 10.500 de persoane şi-au găsit de lucru în această ţară cu ajutorul agenţiilor de plasare de forţă de muncă în străinătate.
Potrivit aceluiași raport, majortatea românilor care-și găsesc de lucru în Germania câştigă între 800 şi 1.500 de euro lunar. Cele mai mici salarii le primesc cei care aleg să se ocupe de îngrijirea persoanelor vârstnice, câte 800 de euro lunar. Pentru slujbele în agricultură, hoteluri și restaurante se câștigă între 800 şi 1.500 de euro. Muncitorii care obțin contracte în domeniul industriei câștigă de asemenea în jur de 1.500 de euro lunar.
În primele nouă luni ale acestui an, peste 140.000 de români au obţinut un contract de muncă în străinătate. Peste 71.000 de persoane au plecat la muncă în afara ţării prin intermediul agenţiilor de recrutare şi peste 73.000 prin ANOFM.