Menu
in

Sclavie în Marea Britanie. Sclavii români lucrau pentru zeci de companii britanice

Peste 30 de companii au îmbogățit o bandă criminală organizată care plasa sclavii români pe șantiere din Marea Britanie, pe parcursul a aproape un deceniu, arată o investigație publicată de The Times.

Poliția Metropolitană din Londra a identificat zeci de contractori, agenții și furnizori de salarii care au plătit milioane de lire sterline în conturi controlate de un grup infracțional românesc, potrivit unui raport al Dame Sara Thornton, comisarul independent anti-sclavie.

Raportul său, care examinează riscurile și factorii de exploatare a forței de muncă în sectorul construcțiilor, arată că aproximativ 500 de victime române ale sclaviei moderne au lucrat pentru banda de infractori pe șantiere din Londra și sud-estul Angliei, între 2009 și 2018.

Incidentele au fost identificate într-o anchetă a poliției, cunoscută sub denumirea de Operațiunea Cardinas, care a dus la pedepse între opt și zece ani pentru trei membri ai unei familii de români.

Suma plătită de companii bandei criminale a variat de la sute la sute de mii de lire sterline.

Biroul comisarului a refuzat să numească cele 33 de afaceri identificate. Ancheta arată că poliția crede că acele companii sunt „doar o fracțiune” din cei infiltrați de bandă, ai cărei membri au câștigat milioane de lire din exploatarea victimelor.

Clanul Moisă din Iași ducea sclavi români în Marea Britanie. Munceau în continuu fără a primi niciun ban

Sclavii primeau doar 18 lire sterline pe zi, sau nu primeau bani deloc, pentru luni de muncă. Ei erau „înghesuiți în proprietăți infestate de gândaci și șobolani deținute sau administrate de rețeaua criminală”, se arată în raport.

Sclavii români trăiau în condiții greu de imaginat

Condițiile de trai și de igienă au dus la focare de râie, iar victimele erau hrănite cu carne stricată, îmbolnăvindu-se din această cauză.

Toate victimele erau din zone sărace ale României, multe nu călătoriseră niciodată dincolo de regiunea lor, iar unele erau analfabete. Odată ajunse în Marea Britanie și descoperind înșelăciunea, mulți nu au încercat să evadeze din cauza represaliilor și au sperat că în cele din urmă li se va plăti ceea ce li se datora.

Thornton a avertizat că deficitul de forță de muncă din Marea Britanie ar putea duce la ignorarea protocoalelor obișnuite de aducere a lucrătorilor. Ea a spus că fluctuația mare a lucrătorilor de pe șantiere a făcut dificilă monitorizarea persoanelor, iar rețeaua complexă de subcontractanți și agenții de muncă a dus la o vizibilitate slabă a condițiilor lucrătorilor.

Un antreprenor fără nume care s-a dovedit că a plătit fără să vrea banda i-a spus comisarului că acum are o politică de a plăti toți lucrătorii individual și direct în conturi bancare și a introdus formarea personalului pentru a crește gradul de conștientizare a sclaviei moderne.


Sclavie în Marea Britanie. Sclavii români lucrau pentru zeci de companii britanice…

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 4 In medie: 2.3]
Exit mobile version