in

UK va rămâne fără culegători din 2014. Românii şi bulgarii vor vrea joburi mai bune



Peste 20,000 de muncitori străini din afară EU sunt aşteptaţi în Marea Britanie o dată ce culegătorii de fructe români şi bulgari vor fi tentaţi de joburi mai bune, ca urmare a ridicării restricţiilor ce ar trebui să aibă loc în decembrie 2013.

Noul val de muncitori va veni, cel mai probabil, din ţări precum Ucraina, Moldova şi Croatia, în ciuda faptului că momentan există peste 2.51 milioane de şomeri în UK, a declarat, prin purtătorul sau de cuvânt, Uniunea Naţională a Fermierilor (NFU). Cu toate acestea, majoritatea şomerilor britanici locuiesc în oraşe şi foarte puţini dintre ei ar fi interesaţi de muncă sezonală în fermele din zona rurală.

Până acum peste 21.500 de români şi bulgari au muncit în zonele rurale britanice culegând căpşuni, cartofi şi conopidă. Uniunea Naţională a Fermierilor se aşteaptă ca o mare parte din aceştia să îşi părăsească locurile de muncă sezoniere pentru a se îndrepta spre oraşe şi a-şi căuta de lucru în baruri şi restaurante, o dată cu ridicarea restricţiilor cu privire la dreptul de muncă, iar dacă acest lucru se va întâmpla, fermierii se vor confrunta cu o reală criză a forţei de muncă.

În acelaşi timp, este foarte puţin probabil ca englezii să fie interesaţi de munca la ferme, cu toate că numărul şomerilor este semnificativ. Această industrie a întâmpinat dificultăţi în trecut în ceea ce priveşte atragerea şomerilor britanici să accepte astfel de locuri de muncă: „Britanicii preferă munca permanentă, nu cea temporară; munca în aer liber, culegând fructe este munca pentru necalificaţi şi nu este considerată prea atractivă de majoritatea dintre ei”, a declarat Hayley Campbell-Gibbons, consilierul pe probleme de horticultură al NFU.

“În ciuda aspiraţiilor guvernului de a umple acest gol, este nerealist să ne aşteptam că în urma reducerii cu peste 20.000 de muncitori, locurile să fie ocupate de alţii fără ca noi să depunem un efort semnificativ”, a continuat aceasta.

Una dintre opţiunile luate în considerare este crearea unei noi scheme de schimb de experienţa pentru studenţi din toate colturile lumii, sau primirea muncitorilor din ţări non europene, precum Ucraina, Moldova sau Croatia.

Între timp, majoritatea cetăţenilor britanici preferă mai degrabă să fie asistaţi social decât să devină culegători cu normă întreagă.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Atitudinea negativă faţă de imigraţie va descuraja oamenii de ştiinţă să se stabilească în UK

Un semn bun