Un document ce ar putea schimba viața românilor din DIASPORA este blocat de GUVERNUL PONTA

Legea privind înființarea Centrelor Comunitare Românești în țările cu peste 5.000 de români este blocată de luni de zile în Parlament de către Guvern, care pare că vrea o Diaspora cu zero drepturi, susține deputatul PNL Ovidiu Raețchi.

Iată ce se arată într-un comunicat trimis de biroul de presă al deputatului PNL:

„Am inițiat acest proiect de lege în urmă cu mai bine de un an, însa tergiversări succesive au făcut ca nici până acum să nu fie adoptat, cu toate că Diaspora românească are mare nevoie de sprijinul statului român. Episodul alegerilor prezidențiale din 2014 a arătat că interesul față de românii din străinătate este unul minim.”

„Guvernul român, în speță, blochează acest proiect de lege de luni de zile, cu toate că românii din Diaspora își doresc înființarea acestor Centre care ar punea în sfârșit să beneficieze de finanțare și care ar funcționa eficient și imparțial. Înainte de toate, aceste organisme ar simplifica relația românilor din străinătate cu Ministerul Afacerilor Externe. De asemenea, prin intermediul acestor structuri s-ar asigura o mai mare coeziune a românilor din afara granițelor țării, fiind îmbunătățită totodată și reprezentativitatea acestora în relația cu statul român, dar și în statele în care trăiesc. Vorbim despre dreptul de a fi reprezentat, până la urmă, un drept care nu le poate fi negat celor din Diaspora”.



Iată textul legii care ar putea revoluționa viața comunităților românești din Diaspora, cupă cum spune Raețchi:

Dispoziţii generale

Art. 1

Statul român are obligaţia de a lua măsuri menite să asigure o bună reprezentativitate a românilor din afara graniţelor ţării la nivel de comunitate şi de a asigura coeziunea în cadrul acestora.

Art. 2

(1) În vederea îndeplinirii obligaţiilor prevăzute la art. 1, statul român va asigura înfiinţarea unor Centre Comunitare Româneşti în fiecare stat în care sunt înregistraţi la misiunile diplomatice ale României cel puţin 5.000 de cetăţeni români.

(2) Înfiinţarea Centrelor Comunitare Româneşti se va face în baza unei solicitări adresate Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, semnată de cel puţin o treime din cetăţenii români înregistraţi la misiunile diplomatice ale României din statul respectiv

(3) Calitatea de membru al unui Centru Comunitar Românesc se dobândeşte prin cerere adresată conducerii Centrului Comunitar, cu condiţia înregistrării prealabile la misiunile diplomatice ale României din statul respectiv.

Art. 3

Ministerul Afacerilor Externe, prin Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, este responsabil pentru înfiinţarea Centrelor Comunitare Româneşti.

Art. 4

Statul român, prin Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, pune la dispoziţia fiecărui Centru Comunitar Românesc un sediu în care să îşi desfăşoare activitatea.

Art. 5

(1) Centrele Comunitare Româneşti nu au personalitate juridică şi funcţionează în cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

(2) Centrele Comunitare Româneşti au drept scop asigurarea coeziunii comunităţilor de români din afara graniţelor ţării, reprezentativitatea acestora, organizarea de proiecte şi programe cu caracter cultural, educativ şi artistic în scopul promovării realităţilor istorice, a tradiţiilor, a obiceiurilor, valorilor naţionale şi a identităţii lingvistice.

Art. 6

(1) Structura organizatorică, regulamentul de organizare şi funcţionare, numărul de posturi, rolul şi atribuţiile, precum şi categoriile de personal ale Centrelor Comunitare Româneşti se aprobă prin Ordin al Ministerului de Externe, cu respectarea prevederilor legale în vigoare.

(2) Centrele Comunitare Româneşti beneficiază de sprijin financiar sau material pentru:

a. desfăşurarea acţiunilor, proiectelor si programelor iniţiate;

b. achiziţionarea de manuale, cărţi de specialitate, cărţi de lectură sau alte publicaţii în limba română;

c. desfăşurarea unor cursuri educaţionale în limba română;

d. organizarea unor evenimente care au ca scop celebrarea principalelor evenimente nationale sau religioase;

e. organizarea unor ateliere cu caracter artistic, religios sau sportiv;

(3) Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni stabileşte la începutul fiecărui an bugetar cuantumul sprijinului financiar şi suma ce se alocă lunar fiecărui Centru Comunitar Românesc pentru fiecare categorie de cheltuieli.

(4) Centrele Comunitare Româneşti se finanţează din următoarele surse:

a. bugetul Ministerului Afacerilor Externe;

b. donaţii, sponsorizări sau orice alte surse legal constituite;

Art. 7

Prezenta lege intră în vigoare la 30 de zile de la publicarea ei în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Art. 8

Guvernul României stabileşte normele metodologice de aplicare a prezentei legi în termen de 90 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I.


Ex-ministrul de Externe Titus Corlățean, la DNA în dosarul „VOTUL DIN DIASPORA”

Românii din diaspora, umiliți de Guvernul Ponta: «Aveți copii golani și neveste curve». Declarațiile ministrului Rus

Deputatul Raețchi: Ministrul românilor de pretutindeni să meargă în comisia pentru Cod Electoral pentru a susține cauza Diasporei

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Un nou scandal! Românii din UK iau alocații pentru copiii din țară. Se cer noi reforme în UE

Infractorii români au împânzit Europa. Mii de arestări