În dimineața zilei de 11 august 2020 Valdimir Putin a anunțat că Rusia a devenit prima țară din lume care înregistrează un vaccin împotriva noului coronavirus. Mai mult, acesta a afirmat și că una din fiicele sale și l-a injectat.
‘Una dintre fiicele mele şi-a făcut acest vaccin, aşa că, din această perspectivă, a luat parte la experimente’, a declarat Putin adăugând că fata sa a făcut puţină febră, 38 de grade Celsius, după primul vaccin inoculat, iar temperatura sa a coborât la puţin peste 37 de grade Celsius a doua zi, dar ‘asta este’.
‘După cea de-a doua injecţie, a doua vaccinare, temperatura i-a crescut de asemenea puţin, dar pe urmă a revenit la normal. În prezent, ea se simte bine”, iar concentraţia de anticorpi necesari împotriva coronavirusului este mare, a spus preşedintele rus, fără a preciza care dintre cele două fiice ale sale şi-a injectat vaccinul – Maria sau Ekaterina.
‘Ştiu că acest vaccin a fost dezvoltat pe baza adenoviruşilor, dar avantajul, după părerea mea, rezidă în faptul că a fost realizat pe baza vectorilor adenovirali umani şi acesta funcţionează, mai exact formează anticorpi cu persistenţă şi imunitate celulară’, a afirmat Putin.
Vaccinul rusesc este privit cu reticență
Rusia a asigurat în ultimele săptămâni viitoarea producţie de mii de doze de vaccinuri împotriva noului coronavirus şi ‘câteva milioane’ de la începutul anului viitor.
OMS a reacţionat, pledând pentru respectarea protocoalelor şi reglementărilor în vigoare în dezvoltarea unui vaccin anti-COVID-19.
Recent, oameni de ştiinţă străini şi-au exprimat preocuparea faţă de viteza dezvoltării unui astfel de vaccin, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a lansat un apel la respectarea ‘liniilor directoare şi directivelor clare’ în materie de elaborare a unui astfel de produs.
În mod normal, testarea vaccinurilor ia mulţi ani, înainte de a fi produşi pe scară largă.
Vaccinul dezvoltat de Rusia se numește Sputnik-V
Numele Sputnik-V vine de la lansarea primului satelit din lume, al Uniunii Sovietice, în 1957, amintind de perioada când Rusia și SUA luptau pentru a fi primele care dezvoltă programe cosmice.
Acesta este și motivul pentru care există voci care susțin că anunțul de lansare a primului vaccin din lume face parte dintr-un joc politic la nivel mondial.
Rușii susțin că 20 de țări au cerut deja vaccinul
Potrivit oficialilor ruși, 20 de țări au făcut deja o cerere preliminară pentru peste 1 miliard de doze. Aceștia au precizat că țări din America Latină, Orientul Mijlociu și Asia și-au manifestat interesul pentur noul vaccin.
Deocamdată, vaccinul dezvoltat de ruși nu a trecut de faza a treia de testare, unde sunt implicați mii de participanți pentru a verifica siguranța și eficiența acestuia.
Până în acest moment, Rusia nu a prezentat date științifice despre testare și, implicit date referitoare la siguranța și eficiența acestuia.