Două studii publicate marți, 13 aprilie, susțin că varianta britanică a coronavirusului, descoperită în Kent, și care este acum dominantă în Marea Britanie, nu provoacă forme mai grave de COVID-19, însă confirmă faptul că este mult mai contagioasă decât tulpinile anterioare, relatează AFP, citat de G4Media.
Autorii primului studiu, publicat în The Lancet Infectious Diseases, au analizat datele a 341 de pacienți cu COVID-19 spitalizați la Londra între 9 noiembrie și 20 decembrie, odată cu apariția variantei 501Y.V1, în prezent dominantă în mare parte din Europa.
Varianta Kent a coronavirusului „va deveni tulpina dominantă la nivel global”
58% dintre ei au fost infectați cu această variantă, cunoscută sub numele de B.1.1.7, și 42% cu alte tulpini.
36% dintre pacienții din primul grup s-au îmbolnăvit grav sau au murit, comparativ cu 38%, din al doilea grup, sugerând că B.1.1.7 nu este asociată cu o severitate mai mare a bolii.
Cu toate acestea, cercetătorii au arătat că probele provenite de la pacienții infectați cu varianta britanică conțineau în medie o cantitate mai mare de virus, indicând o transmisibilitate mai ridicată.
Al doilea studiu, publicat în The Lancet Public Health, a analizat datele a circa 37.000 de utilizatori ai unei aplicații mobile concepute în Marea Britanie pentru a raporta simptomele de COVID-19, care au fost diagnosticați pozitiv în perioada 28 septembrie – 27 decembrie.
Plecând de la numărul de persoane care au raportat simptome săptămânal într-o anumită zonă, studiul a concluzionat că varianta „britanică” a avut o rată de reproducere de 1,35 ori mai mare, adică fiecare pacient contaminat a infectat în medie cu 35% mai multe persoane decât în cazul tulpinilor anterioare de coronavirus.
Cu toate acestea, varianta B.1.1.7 nu a provocat simptome mai grave sau o probabilitate mai mare de a avea simptome pe termen lung („long Covid”).