Ambasada României nu e pentru români

Am constatat că Ambasada României din Londra nu este pentru români. Atunci când sărbătorești Ziua Națională pe 2 Decembrie pentru că 1 Decembrie a căzut într-o duminică, și inviți românii la serbare separat de britanici, asta spune multe. Cel puțin pe vremea ambasadorului Ion Jinga se mai mima o oarecare preocupare față de comunitate.

 

Acum, preocuparea este ZERO. Marți dimineață, s-a întâmplat ca în Irlanda de Nord să aibă loc un incident în care autoturismul unui cetățean român a fost făcut scrum. Nu este primul incident de acest fel. Anul trecut au fost mașini distruse, sloganuri rasiste, steaguri Ku Klux Klan atârnate prin Belfast, iar în 2014 au fost bombe artizanale puse la ușile românilor. Așa că ar fi fost normal, credem noi, ca Ambasada să ia act, să anunțe că se implică, să vedem că „ad interim-ul” (vedeți mai jos despre ce este vorba) nu este doar un fel de jolly joker care înlocuiește asul de treflă atunci când acesta pleacă la minister.

Aiurea! Nu așteptam un comunicat de presă, pentru că acestea nu mai ajung la noi de luni bune. Dar măcar pe site-ul ambasadei să fi apărut ceva. Așa cum s-a întâmplat după ultima reuniune unde presa incomodă nu a fost chemată. Nimic. Ultimul comunicat de presă, după cel despre bradul de Crăciun de anul trecut, anunță „marele eveniment” „Dialoguri fără frontiere” (asta sună ca la Radio România Actualități) pe care ministrul Stoenescu al Diasporei le va purta de pe pagina sa de Facebook pe 30 ianuarie.

Poate că atunci va intra în direct cu o întrebare și Daniel Cîrpaci. Cine este Daniel Cîrpaci? Este omul căruia niște demenți din Belfast i-au făcut scrum autoturismul în timp ce el se afla la muncă, în schimbul de noapte. Are o soție și doi copii, iar acum tremură la gândul că li se poate întâmpla ceva rău, pentru că în Belfast se sparg gemuri, sunt amenințați imigranții, se pun bombe artizanale pe la uși. Dialogurile fără frontiere ajung oare și la oamenii din Irlanda de Nord?

În cazul bombelor artizanale de acum doi ani, ambasadorul Jinga a rezolvat problema trimițând-o în zona cancanului: nu a fost atac rasist, a fost răzbunare din dragoste. Adică irlandezul a aruncat în aer două uși de la case diferite din cauză că nu știa exact în care dintre ele se afla amorezul român. Poate că și acum este vorba despre ceva asemănător.

Poate copiii lui Cîrpaci s-au jucat cu niște copii irlandezi, iar alți copii irlandezi s-au supărat și au dat foc mașinii românului la două noaptea. Nu e rasism, e o simplă joacă de copii.

Știați că România nu are ambasador în Regatul Unit al Marii Britanii, de la instalarea Guvernului Cioloș? Probabil că nu, pentru că nici atunci când avea nu prea auzeați de el.

Asta pentru că în scurta sa trecere pe la birourile din Kensington, ambasadorul Motoc nu prea a apărut în fața comunității. Apoi a fost numit ministru al Apărării în noul guvern tehnocrat, ceea ce a dus la rechemarea sa din funcție.

Însă, guvernul nu a anunțat un înlocuitor. Așa că funcția de ambasador într-una dintre cele mai importante capitale de pe glob este vacantă de vreo două luni. Este adevărat că îndatoririle ambasadorului sunt preluate de însărcinatul cu afaceri a.i., adică „ad interim”, în cazul Londrei de domnul Theodor Cosmin  Onisii. Potrivit MAE, acesta „îl înlocuieşte pe şeful reprezentanţei diplomatice în timpul absenţei acestuia din statul de acreditare”.

Să înțelegem de aici că ambasadorul e doar puțin plecat pentru a ocupa funcția de ministru, după care, atunci când apare noul guvern, probabil la toamnă, se întoarce pentru a prelua lucrurile de unde le lăsase? Asta ar însemna că singura persoană din România capabilă să ocupe funcția de ambasador la Londra este Mihnea Motoc.

Mircea Maer

Triumful sistemului

„Ce faci mamaie la Londra? Mă operez la ochi maică, e mai ieftin ca în România!”

Să-i luăm la bani mărunți

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Propunere pentru Imnul Diasporei: ”Lasă, lasă, lasă, lasă, că ne-ntoarcem noi acasă”

Conferința diasporei fără Sandra Pralong: Semnalul de separare a instituției prezidențiale de politic