“Diaspora românească este, în momentul de față, o forță economică, după migrația masivă, mai ales în pregătirea integrării României în UE și după aderare, când mulți români au beneficiat de acest drept la liberă circulație a persoanelor și a lucrătorilor.
Diaspora românească reprezintă un capital pe mai multe planuri. Dacă e să ne uităm la partea economică, remitențele anuale sunt de circa 1,5 miliarde de euro, dar potențialul economic și investițional al diasporei românești putem să-l cifrăm chiar la zeci de miliarde de euro”, a spus Cioloș, la dezbaterea “Diaspora românească — vector de dezvoltare”, organizată la Palatul Cotroceni.
Premierul spune că ar trebui încurajată revenirea în țară a celor care își doresc sau stimularea legăturilor culturale, de afaceri și științifice pentru cei care preferă să rămână în afară.
De ce ezită românii să se întoarcă? Cioloș crede că de vină este nivelul scăzut al salarizării, dar și calitatea unor servicii publice din România.
“S-au obișnuit cu un anumit standard al serviciilor publice din afară la nivel de educație, de sănătate, de calitatea administrației publice și își doresc, dacă se întorc și decid să-și investească capitalul pe care îl au, inclusiv cel uman, personal, să fie siguri că pot să-și asigure un viitor decent și pentru copii”, a completat Dacian Cioloș.
Pentru a răspunde nevoilor celor plecați în străinătate, este necesară o reformă a statului, crede Cioloș. El a mai menționat că românii din diaspora ar trebui stimulați să ajute la dezvoltarea satelor.
Cioloș a menționat că un domeniu de unde România ar avea de câștigat prin stimularea diasporei ar fi dezvoltarea satelor. El a arătat că se intenționează definirea unor instrumente în Programul Național de Dezvoltare Rurală prin folosirea fondurilor europene pentru a stimula întoarcerea românilor în țară și pentru ca aceștia să investească în agricultură.
De asemenea, se are în vedere continuarea și dezvoltarea programului de burse pentru românii din diaspora, prin burse pentru formare și de cercetare.
“Pentru românii care decid să rămână în afară avem în vedere și o ameliorare a serviciilor administrative consulare“, a adăugat Cioloș.