George Crivac are 40 de ani. S-a născut în Pitești, a făcut Liceul „Zinca Golescu“, medicina la UMF „Carol Davila“ (promoția 2003). A fost medic de familie în România, iar acum este medic neurolog într-un orășel din Germania, la Spitalul „Vinzenz von Paul“.
Un tânăr medic, Crivac a ales să practice meseria cu demnitate. Mama, profesor de biologie, i-a fost îndrumător pentru a intra la facultate. A plecat din țară în 2011. Se bucură de respect, de un salariu decent, de cursuri de specializare și de aparatura de care are nevoie. Cu toate astea, se gândește să revină în țară, la un moment dat, și să-și deschidă un cabinet propriu.
Într-un interviu acordat pentru Cotidianul, Dr. George Crivac a povestit despre ușurința cu care s-a adaptat noii vieți:
„Din punctul de vedere al pregătirii profesionale, nu mi-a fost deloc greu să mă adaptez. Mai greu a fost să mă adaptez aici, departe de familia rămasă în țară, și să mă rup de locurile dragi. Dar în prezent, după 6 ani de când muncesc în Germania, pot spune că sunt destul de mulțumit cu parcursul meu de până acum.”
Tânărul medic nu regretă deloc decizia pe care a făcut-o, datorită soției sale, care „e alături de mine și mă sprijină permanent. Meseria e meserie până la urmă. O poți practica oriunde, fără probleme, dacă ești serios. Însă condițiile de muncă sunt incomparabile cu cele pe care le aveam în țară.”
George Crivac a avut o perioadă de probă de șase luni.
„Toate contractele au o astfel de perioadă, apoi am trecut pe contract nedeterminat. Trebuie însă să menționez că în Germania contractele de muncă la medici sunt la fel ca la ingineri sau IT-iști. Însă nu se termină contractul automat după terminarea celor cinci ani de rezidențiat. Medicul hotărăște singur când își dă examenul de specialitate. Care poate să fie după cinci ani sau după șapte ani sau mai mult. Medicul este pregătit în acel spital și este om de bază, iar contractul nu se întrerupe automat după terminarea celor cinci ani de rezidențiat. Acest lucru ar fi util și în România, pentru că face parte din fidelizarea angajatului.”
Motivat să profeseze în Germania, doctorul român a învățat limba germană de la zero.
„Eu în școală am învățat engleză și rusă. Am învățat întâi în țară cam șapte-opt luni, până la nivel B2. Apoi am venit în Germania. La început, emoțiile au fost enorme în ceea ce privește comunicarea cu persoanele care vorbeau aici nativ limba germană. Contactul permanent cu ei, și obligat fiind să mă descurc în limba germană, mi-a prins foarte bine. Nefiind vorbitor nativ, înveți germana zilnic, chiar și după șase ani de muncă, șase ani în care ești obligat zilnic să iei contact cu foarte mulți pacienți sau medici și să-ți desfășori activitatea exclusiv în limba germană.”
Continuarea în Ziarul Românesc Germania.