Un video distribuit recent în mediul virtual ne face cunoscut un alt candidat independent în diaspora, la alegerile parlamentare din acest an programate pe 11 decembrie. Este vorba despre un tânăr din Rep. Moldova, Anton Deleu, în vârstă de 30 de ani, absolvent al facutății de relații internaționale din cadrul Universității de Stat din Sankt Petersburg, master în economie.
”Mă numesc Anton Deleu și vreau să te reprezint în Parlamentul României. Pentru mine acasă înseamnă Chișinău, chiar dacă am studiat și muncit în decursul ultimilor zece ani în diverse părți ale Europei”, își începe discursul Deleu. ”Am învățat, am muncit și mi-am clădit o familie…nu am fost implicat în politică”, mai precizează el.
Viitorul candidat nu pare însă conectat cu întreaga diaspora română și cu problemele românilor din străinătate. Deleu este preocupat doar pentru a da o voce celor ”500.000 de moldoveni care și-au redobândit cetățenia română”, care ”au nevoie de o voce în parlament”, în condițiile în care peste 5 milioane de români de pretutindeni au ”la dispoziție” doar 6 parlamentari. ”La ora actuală, suntem peste 500.000 de cetăţeni ai Republicii Moldova, care şi-au redobândit cetăţenia României. Sunt convins că noi merităm să avem o voce independentă în Parlamentul României care să ne apere interesele atât în România şi Republica Moldova, cât şi în diaspora.”scrie Deleu pe pagina sa de Facebook.
Aflăm și că s-a implicat în numeroase acțiuni civice în favoarea tinerilor din Rep. Moldova iar programul său politic este axat pe trei priorități de bază: educație, absorbție eficientă a fondurilor stimularea creerii locurilor de muncă și îmbunătățirea dialogului în diaspora prin conectarea acesteia la problemele României și Rep. Moldova.
Deleu afirmă că este susținut de partidul PACT (Platforma Acțiunea Civică a Tinerilor), filmul respectiv fiind postat și pe pagina de facebook a președintelui Tianu Burduja.
Decizia celor de la PACT este, însă, cel puțin ciudată ținând cont că un alt membru,avocatul Alexandru George Lazăr din Barcelona și-a anunțat candidatura, independent, pentru un loc în Camera Deputaților în circumscripția 43 diaspora. Un candidat independent are nevoie de cel puțin 25% din totalul voturilor pentru a intra în parlament, împărțirea voturilor între cei doi eliminând în totalitate șansele ca vreunul să poată câștiga.
Mai există posibilitatea ca unul din cei doi candidați să renunțe în ultima clipă și să cedeze voturile celuilalt. Nicio declarație însă despre o intenție de acest tip.
”Strategie de Harvard sau doar o joacă de-a politica?”, ar fi întrebarea pe care i-am adresa-o lui Tianu Burduja, președintele PACT.
Andi Rădiu
Refuzat de liberali, un deputat de Diaspora trece la PMP. „Am acordul lui Traian Băsescu”
Se apropie ultima zi pentru înscrierea în Registrul Electoral. Nu te înscrii, nu poți vota prin corespondență!
PMP caută candidatul ideal pentru diaspora la alegerile generale de anul acesta