Sunt tot mai multe incidente şi agresiuni în Marea Britanie, după votul britanic pentru Brexit. Presa relatează despre atacuri cu tentă xenofobă sau rasistă care vizează imigranţii, inclusiv românii sau polonezii.
Harriet Garland, de la organizaţia neguvernamentală pentru drepturile omului Amnesty International, spune, la RFI, că atacurile nu au început cu referendumul, dar atrage atenţia că acum s-au înmulţit. Sunt vizaţi imigranţi, indiferent de culoarea pielii sau locul de orgine. Plecaţi acasă! – li se cere, inclusiv pe platformele de socializare. Amnesty a lansat o campanie specială, care vizează atât populaţia, cât şi autorităţile locale sau poliţia şi speră într-un răspuns prompt. Dreptul pe care unii cred că îl au să-şi exprime deschis frustrările e rezultatul eşecului politic, spune Harriet Garland:
Unii oameni din Marea Britanie cred acum că au dreptul să-şi expime public rasismul, într-un mod cum nu am mai văzut de zeci de ani. Pare că s-a deschis sezonul de atacat oameni cu accente diferite, naţionalitate diferită sau culoare a pileii diferită. Sunt mulţi care acum se simt vulnerabili în societatea britanică şi de aceea Amnesty a lansat o campanie de urgenţă, pentru a combate rasismul.
Vorbim de violenţă verbală sau sunt şi agresiuni fizice?
Am primit multe sesizări şi acum vom face o cercetare pentru a vedea clar ce se întâmplă în ţară. Am primit plângeri de la oameni care spun că s-au aruncat obiecte spre ei, de la persoane cărora li s-a transmis să plece, să se întoarcă în ţările lor de origine. Pe Twitter a apărut un haştag prin care se face apel la demascarea acestor atacuri. Şi vedem că peste tot în ţară sunt abuzuri.
Cine a alimentat ura?
Campania electorală de dinaintea referendumului a fost marcată de retorica xenofobă. S-a adăugat eşecul clasei politice, care nu a reuşit să o condamne. Dreptul pe care unii cred că îl au să-şi exprime deschis frustrările e rezultatul eşecului politic.
Guvernul nu va tolera…..intoleranţa, transmite premierul Cameron. E suficient?
E un început. Pe undeva e şi prea târziu. Ar fi trebuit să auzim mesaje mai clare de condamnare, în timpul campaniei. Şi trebuia să vedem şi o altă reacţie a populaţiei, faţă de afişele electorale pe care le-am văzut cu toţii. UKIP de exemplu a avut un afiş cu refugiaţi care treceau graniţa ungară, însoţit de un joc de cuvinte subtil, Breaking Point, S-A DEPĂŞIT LIMITA! Dar politicienii nu au răspuns ferm şi asta a creat sol fertil pentru atitudinile xenofobe.
Sunt şi atacuri îndreptate în specific către români?
Sunt sigură că sunt cazuri de români agresaţi aici. E de neacceptat. Trebuie să închidem acest duh rău în sticlă. Amnesty face apel la autorităţile locale din Marea Britanie să aloce resursele necesare, pentru a putea adecvat tuturor sesizărilor, din orice comunitate.
Citiţi mai mult pe: RFI România
Sursa foto: www.amnesty.org
Jo Johnson, ministrul Educației, declarații importante pentru studenții români din Marea Britanie
Sadiq Khan, despre independenţa Londrei: „Cer mai multă autonomie pentru Capitală”
ONU avertizează Marea Britanie: „Opriți atacurile rasiste!”
Incidente rasiste după votul pentru Brexit. „Aveți 48 de ore să plecați dracului de aici”