in

Cum va afecta BREXIT-ul cetățenii români în cazul lipsei unui acord între UE și Marea Britanie

Guvernul este pregătit să gestioneze oricare dintre posibilele scenarii de evoluţie a negocierilor în procesul Brexit, a afirmat ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, miercuri, 11 iulie, la dezbaterea la nivel de experţi „Brexit, încotro? Perspectivele retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană şi implicaţiile pentru România”.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe, dezbaterea a fost organizată de MAE, prin intermediul ministrului delegat pentru Afaceri Europene, potrivit Agerpres.

Evenimentul, găzduit de MAE, a urmărit iniţierea unui schimb de opinii cu privire la evoluţia procesului de negociere în cazul retragerii Marii Britanii din UE, se precizează în comunicat.

Victor Negrescu a salutat implicarea mediului academic şi a celui asociativ în procesul de consultare publică şi oferirea de puncte de vedere care să fie integrate în procesul de reflecţie derulat la nivel instituţional pentru fundamentarea acţiunilor Guvernului României în contextul Brexit.

„România trebuie să îşi folosească în continuare toate resursele pentru a gestiona procesul de negociere privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană la nivelul aşteptărilor cetăţenilor şi în deplin acord cu obiectivele sale în context european. În acest sens, aceste procese de consultare pe care le-am demarat încă de la preluarea mandatului joacă un rol important, iar discuţiile cu partenerii din mediul academic şi asociativ au generat multe idei şi observaţii consistente, care completează într-un mod eficient abordarea instituţională”, a declarat Victor Negrescu.

Totodată, secretarul de stat a făcut o trecere în revistă a stadiului negocierilor dintre UE şi Regatul Unit privind Brexit, evidenţiind progresele semnificative înregistrate şi reliefând necesitatea intensificării eforturilor pentru agrearea în integralitate a acordului de retragere.

„Toate eforturile noastre sunt canalizate către îndeplinirea obiectivului general al României şi al Uniunii Europene de a încheia un acord care să asigure retragerea ordonată şi predictibilă a Marii Britanii. Cu toate acestea, Guvernul României are responsabilitatea de a fi pregătit pentru oricare dintre posibilele scenarii de evoluţie a negocierilor. În acest sens, am reiterat necesitatea iniţierii măsurilor adecvate pentru a limita impactul retragerii Marii Britanii asupra cetăţenilor români şi a mediului de afaceri”, a mai afirmat Negrescu.

Brexit. Ministrul pentru Afaceri Europene: „Nu trebuie să existe discriminări bazate pe statutul social”

Români din Anglia, la protestul din 10 august de la București: „Avem visul de a trăi în țara noastră fără a avea grija hoților din guvern”

Brexit. Fără drept de muncă în UK. Cetățenii UE vor putea veni în Marea Britanie doar ca turiști