Criza ostaticilor din Algeria, declanşată miercuri, 16 ianuarie, a îndoliat mai multe ţări. Statul român se află, din păcate, printre acestea.
Zeci de străini care lucrau la o platformă de extracţie a gazelor de la In Amenas, la graniţa cu Libia, au fost luaţi ostatici de o grupare teroristă afiliată Al Qaeda. Armata algeriană a declanşat joi un atac aerian, iar zeci de ostatici au murit. Doi români şi-au pierdut viaţa, iar alţi trei s-au salvat.
Sâmbătă, premierul Victor Ponta şi ministrul Titus Corlăţean au anunţat că un român a fost ucis în Algeria, în timp ce alţi patru au supravieţuit şi sunt în siguranţă. Premierul spunea că trei dintre cetăţenii români sunt în custodia autorităţilor române şi, în cel mai scurt timp, vor ajunge în ţară, iar al patrulea urmează să fie preluat de autorităţile române şi, ulterior, va urma aceeaşi procedură. Toaodată, Titus Corlăţean anunţase că operaţiunea din Algeria s-a încheiat.
Duminică după-amiază, reprezentanţii MAE au anunţat un al doilea cetăţean român a decedat în urma conflictului terorist din Algeria.
Secretarul general al MAE, Robert Cazanciuc, a precizat că bărbatul fusese grav rănit şi a murit la spital.
Cei doi români care şi-au pierdut viaţa în Algeria sunt din judeţul Prahova, respectiv din Bărcăneşti şi Ploieşti.
Unul dintre supravieţuitori este Liviu Floria, în vârstă de 46 de ani, din Piteşti, care a ajuns în România sâmbătă seară.
El a organizat, ieri, o conferinţă de presă în care a relatat “teroarea permanentă” prin care a trecut timp de două zile, subliniind că supravieţuitorii “nu au fost salvaţi, ci s-au salvat”.
Bărbatul a povestit cum a reuşit să scape după ce împreună cu un alt român, George Iachim, din Constanţa, s-a baricadat într-un birou din complexul de la In Amenas, de unde într-un final au reuşit să fugă târându-se pe sub maşini şi sărind un gard. El a mai relatat cum a mers apoi prin deşert, timp de 15 ore, “cel puţin 35 de kilometri”, alături de alţi şapte bărbaţi.
După un prim bilanţ oficial furnizat de autorităţile algeriene, 23 de cetăţeni străini şi algerieni au murit în acest atac, plus 32 de atacatori ucişi de armata algeriană.
Băsescu: Statul român trebuie să răspundă
Gruparea teroristă a afirmat că a acţionat în special ca măsură de represalii la adresa intervenţiei militare franceze din Mali, care a beneficiat de o susţinere logistică din partea Algeriei.
Forţele franceze s-a alăturat la începutul săptămânii trecute armatei din Mali în confruntările cu grupările islamiste care controlează nordul ţării africane, fostă colonie a Franţei.
Parisul a trimis în ţara africană 2.000 de soldaţi, care au drept obiectiv “recucerirea totală” a teritoriului aflat în mâinile rebelilor islamişti încă de anul trecut.
Rusia şi Canada s-au alăturat şi eleţărilor care au confirmat că vor oferi Franţei sprijin logistic.
Şi România şi-a anunţat disponibilitatea de a participa la o acţiune de sprijin sub egida Uniunii Europene, subiectul urmând să fie discutat la şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a }ării din 5 februarie.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat astăzi, în faţa ambasadorilor acreditaţi la Bucureşti, că evenimentele recente din Algeria demonstrează că terorismul a ajuns la frontiera de sud a UE şi că statul român trebuie să răspundă cât îşi asumă din ceea ce s-a întâmplat în Algeria şi cum anume îşi apără cetăţenii.