in

Hotnews: Klaus Iohannis ar putea fi viitorul președinte al Consiliului European

Numele președintelui Klaus Iohannis este luat în calcul la Bruxelles pentru poziția de viitor președinte al Consiliului European, poziție ocupata in prezent de Donald Tusk, fost premier al Poloniei, scrie Hotnews care citează „mai multe surse politice”.

Potrivit publicației on-line, Administrația Prezidențială nu a răspuns întrebării în legătură cu o eventuală candidatură a lui Klaus Iohannis la funcția menționată.

„Daca Michel Barnier, negociatorul șef al Comisiei Europene pentru Brexit, va ajunge șeful Comisiei Europene in 2019, cele mai mari șanse la șefia Consiliului European le are Klaus Iohannis”, au explicat sursele Hotnews.

Mandatul lui Tusk expiră în decembrie 2019, iar această poziție este negociată în principal în funcție de numele care va ocupa funcția de președinte al Comisiei Europene. Dacă viitorul șef al Comisiei provine din vestul Europei, atunci viitorul președinte al Consiliului merge la una din tarile central sau est europene. Nu este o regulă scrisă, ci o cutumă pentru a menține un echilibru in interiorul UE, mai scrie Hotnews.

Dacă ar accepta poziția de candidat la președinția Consiliului European, Klaus Iohannis ar trebui să reconsidere candidatura la funcția de președinte al României în 2019.

Președinții Consiliului European se aleg dintre foștii șefi de stat sau de guvern din UE. Modalitatea de alegere este una consensuală și negociată politic în prealabil. Există de regulă o singură candidatură agreată la finalul negocierilor care este ulterior votată de membrii Consiliului.

Președintele Consiliului European acționează ca un mediator între cei 27 de președinți și premieri, rolul lui putând fi determinant pentru găsirea consensului pe cele mai controversate dosare.

Și fostul președinte Traian Băsescu a fost în 2014 o variantă discutată la Bruxelles pentru șefia Consiliului European. Consiliul European reunește liderii UE de cel puțin patru ori pe an.

Sursa: Hotnews

Iohannis i-a dezamăgit pe români. Proteste la Cotroceni

Ucigașul profesoarei Pastina, condamnat pe viață. Obsedatul a lovit-o cu ciocanul timp de 30 de secunde

Bătrânii României care trăiesc cu dorul de copii zi de zi: «Dacă lor le este bine în străinătate şi eu sunt bine»