in

Iohannis: «Pe noi toți ne avantajează un Brexit ordonat. Dar mingea este clar în curtea britanicilor»

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut joi, 21 martie a.c., la Bruxelles, declarații de presă, înaintea participării la reuniunea Consiliului European.

Răspunzând la mai multe întrebări, Klaus Iohannis a declarat: «În chestiunea Brexit o să avem, în primul rând, o discuție în Consiliu. Marea Britanie a cerut o prelungire până în 30 iunie și, sigur, deja sunt multe voci care spun că Brexit se poate prelungi, dar este bine să se termine înainte de alegerile europarlamentare. Vom primi și sfatul departamentelor de juriști și de legalitate și vom avea o discuție pe această temă. Și, evident, la sfârșit vom avea, sper, o poziție comună, care este rezonabilă și ajută și partenerii britanici. Cam toți dorim să-i ajutăm, dar ei trebuie să ajungă odată la o concluzie.

Pe noi toți ne avantajează un Brexit ordonat. Acordul este unul bun, am participat cu toții la a crea acest acord. A fost negociat de echipa noastră și este cea mai bună variantă. Un așa-numit Hard Brexit este foarte problematic, în primul rând, sigur, pentru Marea Britanie, dar nici nouă nu ne convine, fiindcă vrem să construim o relație bună de viitor, și atunci e bine să începem cu dreptul, nu cu stângul.

(…) Sunt trei variante (de prelungire – n.r.): 22 mai, înainte de europarlamentare, 30 iunie, varianta solicitată de Marea Britanie, și o extindere pe o perioadă mai lungă, care, sigur, ar trebui foarte bine discutată.

Mesajul Uniunii Europene va fi tot timpul același, că ne dorim un acord și o retragere ordonată și construirea unei relații viitoare, în beneficiul ambelor părți.

Teoretic este foarte posibil încă să avem un Brexit ordonat, dar trebuie să fim foarte sinceri: mingea este clar în curtea britanicilor, nu este la noi. Și sperăm că din ce în ce mai mulți vor înțelege acest lucru.

Urmează să avem discuții foarte clare și vom accepta, cel mai probabil, o prelungire, însă dacă această prelungire va fi până pe 22 mai sau 30 iunie, sau altă dată, această chestiune urmează să fie discutată, și vom avea o decizie.

Pentru noi, cea mai bună soluție, evident, este să avem o retragere ordonată. Pentru ca acest lucru să fie posibil, este nevoie ca acordul să fie votat. Suntem pregătiți să oferim Marii Britanii o nouă șansă, să oferim Prim-ministrului May încă o șansă să își convingă Parlamentul să voteze acordul. Încă este timp. Încă există această posibilitate. Cealaltă variantă, cea a unui Hard Brexit, se va dovedi foarte dificilă. Desigur, va fi dificil pentru Marea Britanie, însă nici pentru noi nu este o variantă pe care o dorim.»

UE este de acord cu decalarea Brexit, dar nu cu data propusă de Theresa May

UE este de acord cu decalarea Brexit, dar nu cu data propusă de Theresa May

VEZI VIDEO – Cinci moschei din Anglia, vandalizate într-o singură zi