in

Ministrul pentru Afaceri Europene: „Românii din Marea Britanie au garantate toate drepturile ”

Drepturile românilor care trăiesc în prezent în Marea Britanie rămân pe deplin garantate, se arată într-un comunicat de presă al ministrului delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu.

Potrivit sursei citate, Ministerul Afacerilor Externe a luat notă de recentele declaraţii ale prim-ministrului Marii Britanii, Theresa May, prin care se făcea referire la o limitare a drepturilor cetăţenilor europeni care vor dori să se stabilească în Marea Britanie în perioada de tranziție post-Brexit ce va începe la 29 martie 2019.

„Pe tot parcursul negocierilor dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie privind Brexit, autorităţile române au avut drept prioritate zero garantarea drepturilor românilor care trăiesc, lucrează şi studiază în acest stat. În acest sens, au fost create o serie de mecanisme interinstituţionale care au monitorizat permanent mersul negocierilor şi au menţinut un rol activ în dialogul cu Marea Britanie, având consultări constante cu echipa de negociere condusă de negociatorul-şef al Uniunii Europene, Michel Barnier”, se arată în comunicat.


Costel de "La Bloc" recomanda opaltransfer.com

Conform MAE, obiectivul României a fost atins, rezultatul primei faze a negocierilor cu Marea Britanie confirmând faptul că cetăţenii europeni, inclusiv cei români, au garantate toate drepturile câştigate sau în curs de dobândire.

„Obţinerea unui acord în cea de a doua fază a negocierilor se poate realiza doar în condiţiile în care Marea Britanie îşi va respecta angajamentele legate de drepturile cetăţenilor. Menţionăm că declaraţiile premierului britanic se referă exclusiv la cetăţenii europeni care ar putea sosi în Marea Britanie la o dată ulterioară lunii martie 2019, astfel încât aceste prevederi nu ar avea niciun impact asupra românilor aflaţi în prezent în Marea Britanie. De altfel, orice decizie privind regimul cetăţenilor europeni care se stabilesc în acest stat se va aplica uniform, fără discriminare, pentru toţi cetăţenii statelor membre”, se precizează în comunicat.

MAE va continua campania de consultări cu reprezentanţii comunităţii româneşti din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, “acomodând evoluţiile inerente unui proces de negociere dinamic şi impredictibil şi căutând să informeze, să îndrume şi să sprijine în mod constant cetăţenii români”, mai arată documentul citat.

Ministrul pentru Afaceri Europene: „Noi garantam că pe teritoriul României cetățenii britanici își vor păstra drepturile”

Cum va arăta Guvernul Viorica Dăncilă. 15 miniştri noi. Vor fi patru vicepremieri

Româncă nevinovată, ținută un an în pușcărie în Anglia. Poliția britanică i-a distrus viața

Europarlamentar PSD: „Instituţiile europene nu vor negocia drepturile fundamentale ale UE cu Marea Britanie”