in

Ţară de trântori: 20% din ajutoarele sociale sunt acordate ilegal

Statul a împărţit doar anul trecut ajutoare sociale de aproape zece miliarde de lei, pentru aproape șase milioane de români. 20% s-au acordat ilegal, după cum reiese din controalele făcute la mii de primării.

200 de milioane de lei au fost oferiţi fără ca beneficiarii să sufere de vreo boală ori să fie dintr-o categorie socială vulnerabilă.



Presa din țară a prezentat, în ultimii ani, zeci de cazuri în care diverşi cetăţeni au păcălit statul pentru a primi ajutoare sociale. De pildă, în comună Sadova, din judeţul Dolj, din cei 8.000 de locuitori, 1.000 fentau statul. Primeau ajutoare sociale, chiar dacă munceau în străinătate şi aveau adevărate palate. Iar anchetele sociale de la primărie erau “aranjate”.

În urma controalelor făcute anul trecut la peste 2.000 de primării din ţară, Ministerului Muncii a descoperit cum 20% dintre ajutoarele sociale au fost acordate fără justificare. Aşa că, Dragoş Pîslaru vrea să reformeze sistemul de asistenţă socială.

Până la sfârșitul lunii, cei care vor solicita ajutor social vor trebui să primească automat şi vizita asistentului social. În urma unei anchete, acesta va stabili dacă banii ceruţi sunt justificaţi şi dacă persoana este cu adevărat îndreptăţită să-i primească. Mai mult, asistenţii sociali vor fi responsabili pentru fiecare ban pe care statul îl va acorda sub formă de ajutoare sociale.

În România, se acordă şapte ajutoare sociale: pentru încălzirea locuinţei, alocaţii de stat pentru copii, alocaţii pentru susţinerea familiei, drepturi pentru persoane cu handicap, plăti pentru ajutoare sociale, indemnizaţii pentru creşterea copilului, alocaţii de plasament. Ca să le verifice, responsabilii au nevoie de mai mulţi asistenţi sociali care să meargă la fiecare persoană în parte. În zonele rurale din România un asistent social se ocupă, în medie, de 2.000 de locuitori.

În total, anul trecut, pentru cele șapte tipuri de asistență socială a fost plătită o sumă de 9,43 miliarde de lei, reprezentând 1,33% din PIB. În România există cinci milioane de pensionari, precum și circa 600.000 de oameni care își caută de muncă, fie ca sunt în șomaj, fie că sunt în zona gri, adică au ieșit din evidențe.

 România leneşă, țara cu şomeri care refuză “să se dea jos din pat” pentru un salariu de 1.400 lei

Jale mare în UK! Romii din Țăndărei nu vor să plece acasă după Brexit

Marea Britanie poate limita ajutoarele sociale pentru cetățenii UE. DECIZIE a Curții Europene de Justiție

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

UPDATE: Șapte morți și zeci de răniți în urma deraierii unui tramvai în sudul Londrei

Guvernul May se poate confrunta cu alegerile anticipate după decizia Curții Supreme