Centrul Cultural Român vă invită, în perioada 10 – 17 iulie, la expoziția fotografică Lee Miller: O Rapsodie Română, creată de una dintre cele mai remarcabile figuri feminine ale secolului XX.
Expoziția, al cărei curator este Adrian Silvan-Ionescu, explorează colțuri ascunse din România rurală, înainte și imediat după Al Doilea Război Mondial, într-o perioadă de schimbări sociale și politice semnificative.
Fotograful suprarealist Lee Miller (1907-1977) este cunoscută pentru munca sa în fotografia de modă și ca fotograf de front pentru revista Vogue.
În vara anului 1938, împreună cu artistul Roland Penrose, a călătorit în România, pe șosea, în mașina sa American Packard. Călătoria lor a început la Atena, i-a dus apoi la București, unde s-au întâlnit cu marele muzician și antropolog Hari Brauner și partenera sa, Lena Constante, păpușar și scenograf.
Traseul i-a dus apoi la Târgu Jiu, Brebu, Tismana, Sibiu, Brasov, Bran, Baia Mare și înapoi la București.
Lee Miller a fost fascinată de ritualurile minunate din România. A captat prin lentila aparatului fotografic tradiții precum Călușarii, Paparuda sau Caloianul.
Expoziția de la Centrul Cultural Român cuprinde fotografii rare și în premieră din România anilor 1930, o înregistrare a ultimelor momente ale unei lumi nevinovate.
După’46, Lee Miller s-a întors în România, pentru a afla dacă pretenii săi au supraviețuit războiului. Imaginile sale reflectă subtil turbulența din anii de după război, ale unei națiuni gata de schimbări politice majore.
Scrierile ei relevă, ca și imaginile surprinse, dovezi ale distrugerii vieții țărănești în timpul ocupației naziste.
Expoziția Lee Miller: O Rapsodie Română este deschisă sub patronajul Alteței Sale Regale Principesa Margareta a României.