in

Trei zile de carte românească la Londra

Traducători, editori, promotori literari au participat, vreme de trei zile, între 15 și 17 aprilie 2013,  la evenimentele organizate de Institutul Cultural Român la Târgul de Carte de la Londra. Nu a lipsit nici lansarea celor mai recente cărți semnate de autori români apărute în limba engleză.



Fie că a fost vorba de volume de memorii şi de ficțiune, fie de studii academice. Dezbaterile organizate la standul României au atins temele cele mai relevante din perspectiva prezenței literaturii române şi a României în spațiul cultural anglo-saxon. Panelul „România ca topos literar”, se arată într-un comunicat al ICR Londra, a examinat sursele fascinației livrești faţă de România și, desigur, expresiile ei literare concrete.

Standul României de la London Book Fair luat cu asalt de public

La dezbaterea „50 de ani de traduceri românești în engleză”, moderată de Horia Gârbea, vicepreşedinte al ICR, s-a conchis, printre altele, că, oricât de binevenit ar fi stimulul financiar, decisivă rămâne valoarea prozei sau poeziei propuse spre traducere.

În cadrul panelului „România: călătorii, așteptări, descoperiri”, moderat de Răzvan Marc, directorul Biroului de Turism al României de la Londra, scriitorii de cărți de călătorie și ghiduri despre România Tim Burford și Bronwen Riley, vedeta Travel Channel Charlie Ottley și animatoarea culturală Lucy Abel-Smith au arătat că România deține o natură superbă și tradiții culturale foarte atractive.

Literatura română, bine reprezentată la Târgul de Carte de la Londra

În cele trei zile ale Târgului, au avut loc întâlniri de prezentare a pachetului de susținere a traducerilor din limba română oferit de ICR prin programele Translation and Publication Support Programme, Publishing Romania și bursele pentru traducători consacrați, probabil unul dintre cele mai atractive din Europa. Editurile britanice vizate au fost cele care au tradus în trecut carte românească, dar şi cele care sunt cunoscute ca promotori ai literaturilor europene și est-europene.

Participarea României la Târgul de Carte de la Londra face parte, se arată în comunicatul amintit, din demersurile ICR de promovare a literaturii române, beletristice sau științifice, în mediul anglo-saxon. Ea  a fost finanțată de Institutul Cultural Român, prin intermediul Direcției Generale Cooperări Externe.

Conceptul curatorial a fost elaborat de către Institutul Cultural Român din Londra, care a asigurat şi organizarea participării, cu sprijinul Ambasadei României la Londra, al Biroului de Turism al României la Londra și al Bibliotecii de pe lângă Școala de Studii Slavone și Est-europene a University College London.
MM

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Falși polițiști condamnați la ani grei de închisoare

4.000 de români lucrează pe navele de croazieră