in

Badea, senatorul Diasporei despre Stanoevici, ministrul Diasporei: „A spus că va organiza Congresul indiferent de decizia Parlamentului”

Senatorul ACL pentru Românii din Diaspora, Viorel Badea, a vizitat comunitatea românilor din Londra în perioada 3-6 octombrie. Sâmbătă, 4 octombrie, a avut o întâlnire cu reprezentanți ai asociațiilor românești și ai presei de limba română din Londra, ce s-a desfășurat la Retaurantul Cerbul Carpatin din Harlesden. La întâlnire a fost adusă în discuție problema organizării Congresului Românilor de Pretutindeni, iar senatorul Badea, care face parte din Comisia prentru Românii de Pretutindeni a adus lămuriri cu privire la audierea ministrului pentru Diaspora, Bogdan Stanoevici, în fața comisiilor reunite ale Parlamentului.

El a spus că parlamentarii au fost jigniți de modul în care ministrul s-a prezentat, „îmbrăcat ca la plajă, fără ciorapi în picioare.” Badea a mai spus că Stanoevici a venit la audieri fără un consilier: „o modalitatea de a ne stoarce nouă lămâia în nas, că el este foarte puternic și nu are nevoie de consilieri, aberant pentru că s-a făcut de râs. I-au fost puse 10 întrebări și nu a fost în stare să răspundă la niciuna.”



„A încercat să ne arate că este cu mult deasupra noastră și că ne desconsideră”, a mai spus senatorul. „Dar ce a contat mai mult a fost faptul că a fost chemat de noi și a fost întrebat cum crede el că ar trebui să se organizeze acest Congres al românilor de pretutindeni, din moment ce Parlamentul, prin Camera Deputaților, este finanțatorul și în mod normal trebuie să stabilească condițiile de organizare ale unui asemenea eveniment? Atunci ne-a adus câteva hârtii, ni le-a împărțit de parcă ne dădea pliante. I-am spus că ceea ce ne prezenta el nu era o metodologie. Era o narațiune din care fiecare înțelege ce vrea. Plus că acea metodologie nu era compatibilă cu textul legii”, a declarat Badea.

El a mai spus că i s-a cerut ministrului să vină cu o propunere serioasă: „să ne retransmită această metodologie, comisiile vor lucra pe ea, îi vor da o formă, după care o vom pune în dezbatere publică pentru 30 de zile, astfel încât românii din diaspora să își poată spune părerea cu privire la propriul lor Congres. După dezbatere, metodologia pleacă la Guvern și apoi poate fi supusă la vot. Nu a fost de acord, a spus că «vor organiza congresul indiferent de decizia Parlamentului pentru că deja a transmis primul ministru că se va organiza».”

„Părerea noastră”, a mai spus senatorul diasporei, „este că ei (Guvernul – n.red.) au încercat, forțând o dată a Congresului, să își găsească niște capete de pod, reprezentanți de-ai lor, care la alegerile din noiembrie să poată să presteze pentru administrația de la București.” Bade a prezentat în fața comunității din Londra și o posibilă variantă de alegere a reprezentanților pentru congres: „se organizează alegeri pe circumscripții consulare, se pun urne la ambasade, se anunță cu 2-3 luni înainte pentru ca cetățenii care vor să se implice să își poată anunța reprezentanții, se fac liste, se comunică, se stabilește data și se votează pe buletine de vot.”

El a mai adăugat că în cazul în care Ministerul de Externe și Departamentul Românilor de Pretutindeni vor organiza congresul, acesta nu va fi recunoscut de Parlamentul României.

Senatorul pentru Diaspora a vizitat mai multe afaceri românești din zona Burnt Oak, fiind invitat, de asemenea la Ziua Comunităților organizată de Newman Catholic College. Acolo s-a întâlnit cu primarul orașului Brent, cllr. Kana Naheerathan, căruia i-a adresat invitația de a vizita Bucureștiul. Brent este zona unde trăiesc cei mai mulți români din Londra. La Newman Catholic College învață peste 40 de copii români, trei din profesorii de acolo fiind, de asemenea, din România.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Băsescu, ultimatum la Lukoil: Cer Guvernului să fie pregătit să preia rafinăria dacă mâine nu se reia producţia

Tomescu: Senatorul Badea a votat pentru „creșterea taxelor”