Florin Constantin Pașcu are 24 de ani, iar Andrada Maria Brisc, 29. Se cunosc din Oradea, de la Liceul de Artă, unde Andrada i-a fost lui Florin profesoară de pian. Ideea de a deschide o școală de muzică în Londra a fost a Andradei, iar Florin, un tânăr extrem de ambițios, a conlucrat ca acest proiect să devină realitate, de aproape doi ani conducând împreună școala AB Music Dreams.
Pe lângă cariera didactică, cei doi își clădesc o carieră muzicală, încercând în paralel să ţină viu și să ducă peste hotare sentimentul naţional. Și pentru că ne apropiem cu pași grăbiţi de Sărbătorile de iarnă, Andrada și Florin vor susţine un concert de colinde românești, chiar de Ziua Națională, unde își vor lansa și primul album de colinde intitulat ”Sus, boieri, nu mai dormiţi!”
Pe Florin nu prea știi de unde să îl iei din punct de vedere muzical. La cei 24 de ani ai săi știe multe: tobe, pian, canto. “Am absolvit Liceul de Artă, secția canto, dar am studiat tobele în paralel. Am aplicat la o facultate din Londra, Drumtech, parte a University of West London, tot la tobe, absolvind cursul de “One year higher diploma”.
“Am fost pe aceeași lungime de undă”
Dorința de a studia în orașul marilor trupe i-a venit lui Florin la 17 ani. “Eram la un concert cu tobele, la Oradea, în deschiderea trupei “Alphaville” și atunci am simțit pe scenă ceva ce nu mai simțisem niciodată. Eram cu o trupă, D-Side se numea. A fost un sunet extraordinar.
Au fost mii de oameni în fața scenei din faţa Primăriei. După prima bătaie în toba mare, energia publicului a venit înapoi. Atunci am simțit în interior că mi s-a blocat timpul.
Acela a fost momentul în care am spus că trebuie să ajung undeva, să cânt pe scene mari. Știind că pe Wembley Stadium din Londra cântă cele mai mari trupe din lume, am decis să ajung aici, drumul meu era aici.”
Andrada i-a fost profesoară de pian, instrumentul secundar pe care îl studia la Liceul de Artă din Oradea. “Toată lumea credea că este ceva între noi, în liceu, pentru că eram mereu impreună.
Dar nu era adevărat, multă lume a interpretat greșit. Am simțit reciproc faptul că din punct de vedere profesional am putea clădi ceva. Am văzut ceva special din primul moment în care am făcut ore cu ea și la fel a văzut și ea în mine. Am fost pe aceeași lungime de undă. Așa am ajuns să venim aici, după mai multe discuții.”
Andrada, unul dintre cei 8 masteranzi din 5.000 de candidați
Andrada nu avea foarte multă încredere în ea, iar pe altă parte, el nu s-ar fi descurcat singur, spune Florin. Nu știa deloc limba engleză, ceea ce era un mare dezavantaj. “Aveam 17 ani atunci când i-am spus Andradei că se plafonează.
Ea a rămas șocată atunci când eu, care îi eram elev, i-am spus că locul ei nu este în România și că ar trebui să încerce la Royal Music Academy. Şi eu mi-aș fi dorit să ajung acolo, dar nu știam limba.
A venit aici la audiție și nici măcar nu i-a trecut prin cap că va reuși. A fost admisă între cei opt din 5.000 de candidați, la pian acompaniament. Eu am simțit că va intra. Când a primit răspunsul, după săptămâni întregi de așteptare, i s-au tăiat picioarele“, își amintește Florin.
În ceea ce îl privește, a dat o audiție online, la care a fost acceptat cu bursă. Însă, urma testul de limba engleză fără de care nu putea începe facultatea. “Când am venit, managerul m-a întrebat “how old are you?” (ce vârstă ai?) și eu i-am spus: Florin. A început să râdă.
Andrada s-a panicat, și pentru că era cu mine, a purtat o discuţie cu managerul in care acesta i-a spus că era posibil să pierd depozitul, să aplic anul viitor pentru că nu aveam cum să învăț engleză în patru luni. Dar m-am mobilizat, am învățat asiduu și am intrat în acel an.
Când m-am dus cu diploma la facultate, nu le-a venit să creadă. M-au ținut jumătate de oră, îmi era frică să nu fiu respins.”
“Avem studenți între 4 și 74 de ani”
Școala “AB Music Dreams” au deschis-o în ianuarie 2012. A fost visul Andradei să aibă o școală de muzică, în timp ce Florin și-ar fi dorit să fie pe scenă.
Dar și-a susținut prietena, așa că atunci când ea a început să aibă din ce în ce mai mulți elevi au decis să caute un spaţiu unde să poată preda împreună. Următorul lucru a fost achiziția pianului și a echipamentului.
“Am avut primul concert cu studenții noștri în vara anului trecut”, spune Florin. “A fost o combinaţie între muzică clasică și modernă, unii prezentând chiar compoziţii proprii. Am și prelucrat ceea ce au compus trupele mari. Ȋn decembrie vom mai avea al patrulea concert, de Crăciun.”
„Anul trecut tematica a fost un colind reprezentativ al țării fiecăruia. Avem cursanţi de mai multe naționalități, de toate vârstele, de la 4 până la 74 de ani. Avem și studenți cu dizabilități, care toți o îndrăgesc mult pe Andrada. Nu știu de ce, are ceva aparte, știe să comunice în limba fiecăruia, metaforic vorbind. Are 4-5 astfel de persoane care o iubesc foarte mult.”
Colinde în Canning Town
Ideea unui concert de colinde românești la Londra este mai veche, de când făceau acest lucru în România. “Mergeam la biserici, mănăstiri și cântam colinde. Nu ne interesa să primim bani. Tot timpul ni se spunea să venim și anul viitor. Așa că anul trecut am făcut un CD de colinde și am susținut concertul de lansare în Oradea. A fost sala plină.
Anul acesta, vom lansa CD-ul în Londra. Pe 30 noiembrie suntem la Birmingham, la Capela Universităţii de la ora 15.30, iar pe 1 decembrie, de Ziua Națională, vom avea concert în Canning Town, la St.Margaret’s Convent, de la ora 12.00. Seria de concerte va continua cu evenimentele organizate acasă, în Oradea, iar concertul reprezentativ va avea loc pe 15 decembrie, la Sala Arlus.
“Vom cânta colinde tradiționale. Multe din ele sunt doinite, pentru altele vom avea negativ. Vor fi însă și invitați speciali. Vom cânta cu o tobă tradițională, cu un flaut și orgă.”
Mai multe detalii despre școala de muzică găsiți pe site-ul www.abmusicdreams.com sau pe www.facebook.com/ABMusicDreams.
Mircea Maer