in

EXCLUSIV! Verdict Ofcom: Channel 4 nu ne-a denigrat! „The Romanians are coming” – un documentar responsabil și sensibil

Ofcom, instituția britanică ce se ocupă de licențele tv și plângerile împotriva televiziunilor (corespondentul britanic al CNA) a investigat Channel 4 după ce a primit 118 de plângeri cu privire la modul în care seria „The Romanians are Coming” (Vin românii) a portretizat comunitatea românească.

Potrivit Ofcom, plângerile s-au referit la prezentarea unui „material potențial ofensator” care „nu se justifică în context”. În filmul documentar, transmis în mai multe episoade la începutul acestui an, apăreau români săraci, fără adăpost, romi, zone sărace din România, generalizându-se implicit o anumită imagine a comunității românești din UK. Difuzarea seriei “The Romanians Are Coming” de către postul Channel 4 a generat protestele comunității de români din Marea Britanie, nemulțumită de modul de abordare al documentarului, considerând că acesta a fost părtinitor şi s-a concentrat doar pe aspectele negative ale migraţiei.

Difuzarea documentarului a stârnit o serie de critici inclusiv din partea instituțiilor publice, precum Ministerul Afacerilor Externe (MAE) şi Ambasada României la Londra.



În 29 iunie, Ofcom a trimis răspuns unuia românii care au făcut plângere, un răspuns standard pe care probabil l-au primit toți petenții. Ofcom a dat verdictul: Channel 4 este nevinovat, nu i-a denigrat pe români.

Iată cele mai importante părți ale răspunsului Ofcom dat Ioanei Ciulinaru, o româncă din Londra care a inițiat o petiție de protest contra Channel 4. Ea a trimis instituției o reclamație semnată de 5600 de persoane, însoțită de peste 2000 de comentarii la petiție, în total peste 300 de pagini tipărite, trimise cu Royal Mail.

Stimată Domnișoară Ciulinaru,

Trebuie să vă spun de la început că, după o analiză atentă, opinia noastră este că programele au respectat în acest caz regulamentele Ofcom.

Conform Legii Comunicațiilor 2003,  noi avem datoria de a stabili standarde pentru programele de televiziune și radio în domenii precum lezarea și ofensarea. Ținem în mod atent cont de dreptul posturilor de emisie la liberă exprimare, așa cum sunt exprimate în Articolul 10 al Convenției Europene privind Drepturile Omului.

Corespondența conține reacții și obiecții la emisiuni din partea unui număr semnificativ de alți telespectatori.

Am constatat că, alături de alți reclamanți și semnatari, considerați programele a fi ofensive și eronate fiindcă:

– persoanele prezentate în program nu reflectă în mod fidel abilitățile, atitudinea sau comportamentul lucrătorilor români din Marea Britanie sau stilul de viață al românilor în general;

– programul prezintă numai zone defavorizate din România;

– comentariile naratorului cum că „unul din cinci oameni ai străzii din Londra este român” și „o persoană trebuie să fie de trei luni în UK înainte de a putea cere beneficii”, sunt inexacte;

– În Episodul I, „nu este explicat cum poate Ștefan să solicite indemnizație de șomaj fără un cont bancar sau adresă permanentă sau se afirmă că este ilegal să faci acest lucru”;

– având în vedere cele de mai sus, titlul ”Vin Românii” în mod incorect sugerează că programul reflectă o gamă largă de persoane din România.

Investigația și decizia Ofcom

Ofcom a primit alte 117 reclamații privind emisiunea ridicând probleme similare preocupărilor pe care Dvs. și ceilalți reclamanți și semnatari le-ați adus în atenția Ofcom.

Din acest motiv, am vizionat și analizat fiecare episod cu aceste comentarii în minte. Am observat că aceste trei programe se concentrează pe o serie de diferiți români care au venit în UK și și-au povestit experiența privind căutarea unei noi vieți într-o țară nouă.

Având în vedere preocupările ridicate de reclamanți, am lansat o investigație pentru a determina dacă Channel 4 a respectat Regula 2.2 din Cod, care prevede: ”Programele factuale sau informațiile sau portretizarea unor teme factuale nu trebuie să inducă în mod material în eroare publicul”.

Am solicitat postului Channel 4 să arate cum au respectat programele această regulă. Channel 4 a apărat programele, aducând o serie de argumente în sprijinul ideii că emisiunea a fost ”una responsabilă și sensibilă privind câțiva imigranți români din UK, privind aspirațiile lor pentru o nouă viață în UK și privind realitățile vieții și muncii în această țară”. (…)

În mod specific, întrebarea pentru Ofcom a fost una clară:

A fost vreun fapt prezentat în mod eronat astfel încât să lezeze sau să ofenseze audiența? De exemplu, am analizat dacă programul a afirmat sau a sugerat cu tărie că românii prezentați în program sunt reprezentativi pentru întreaga populație a țării.

Am observat că persoanele prezentate în programe și situațiile în care se află acestea nu au fost fabricate în scopul programelor. În schimb, emisiunile au documentat experiența lor pentru a furniza o imagine privind numeroasele provocări pe care le-a întâmpinat fiecare. În conformitate cu dreptul la liberă exprimare, alegerea privind persoanele de inclus în aceste programe a fost o decizie a postului de emisie, atât timp cât a respectat Codul.

Am observat că în primul segment al emisiunii din primul episod, naratorul spune următoarele:

”Anul trecut peste 20.000 de români au venit în UK cu locuri de muncă garantate. Și mulți dintre acești bărbați și femei sunt buni profesioniști cu cele mai bune calificări, însă nu vreau să vă mint, sunt câțiva români care vin fără un loc de muncă și un loc în care să trăiască”.

În lumina celor de mai sus, considerăm că s-a spus suficient de clar că mulți dintre românii care muncesc în UK sunt, așa cum descrie naratorul ”buni profesioniști cu cele mai bune calificări”. Recunoașterea faptului că un mic grup de imigranți români care sosesc în UK s-ar putea să nu aibă perspective de muncă indică că programul vrea de asemenea să ilustreze tipul de probleme cu care se confruntă acești oameni. (…) Având în vedere seria de persoane și situații prezentate în emisiune, nu considerăm că Alex sau oricare altă persoană au fost prezentați drept reprezentativi pentru comunitatea românească din UK sau pentru cultura românească în general.

Din acest motiv considerăm că programele nu au indus material în eroare în această privință.

Considerăm că alături de seria de diferite persoane arătate în emisiune, a existat de asemenea o gamă variată de locuri din România din care provin acestea. (…) Considerăm că programul a făcut clar punctul de vedere pozitiv privind România ca țară, chiar și din partea acelora care, ca urmare a circumstanțelor economice, s-au simțit obligați să vină să-și caute de lucru în UK. Nu considerăm că programul a indus material în eroare în ce privește descrierea României.

Preocupări pentru faptul că Ștefan este prezentat solicitând indemnizație de șomaj fără a avea cont bancar sau adresă permanentă și că nu s-a declarat că este ilegal acest lucru.

În răspunsul său, Channel 4 a furnizat o dovadă de pe un site al guvernului care indică că oamenii străzii pot solicita indemnizație de șomaj dacă demonstrează că se ocupă de găsirea unei cazări și sunt dispuși să muncească. În cazul lui Ștefan, Channel 4 a spus că Ștefan folosește un centru de zi din West London ca adresă pentru a primi indemnizația de șomaj. Postul de emisie a adăugat că acest centru furnizează sprijin pentru oamenii străzii din centrul Londrei, inclusiv privind solicitarea de beneficii.

Din acest motiv nu considerăm că materialul care arată că Ștefan poate să solicite și să primească în mod legal beneficii a indus material în eroare.

Preocupări privind titlul programului

Titlul programului a fost o referire indirectă la unele temeri și prejudecăți care înconjoară problema imigrației în UK, în contextul relaxării controalelor pentru cetățenii români începând cu ianuarie 2014. Am observat că acest lucru a fost admis și reflectat de câțiva dintre românii intervievați pe timpul emisiunii. După cum am declarat mai sus, noi considerăm că programul prezintă persoane dintr-o gamă largă de medii cu diferite abilități și atitudini. În consecință, nu considerăm titlul a induce material în eroare telespectatorii astfel încât să cauzeze ofense, de exemplu prin perpetuarea unui anumit stereotip privind poporul român.

În concluzie, nu considerăm că programul a încălcat Regula 2.2 din Cod.

Apreciem că au existat obiecții puternice privind portretizarea românilor în aceste programe. De asemenea recunoaștem necesitatea posturilor de emisie de a fi conștiente de sensibilitățile audienței când acoperă acest tip de probleme. Cu toate acestea, pentru motivele subliniate în această scrisoare, noi nu credem că sunt justificate orice alte intervenții de reglementare în acest caz.

Cu toate acestea, vă suntem recunoscători că ne-ați contactat întrucât este important pentru noi să fim la curent cu preocupările telespectatorilor.»


(VIDEO EXCLUSIV) Protest extrem! S-a urcat pe sigla uriașă din fața Channel 4: „VINOVAȚI DE DEFĂIMARE!”

Channel 4 primește felicitări din România pentru serialul „The Romanians are Coming”. Scrisoare deschisă

Românii au protestat la Channel 4: „Romanians are Coming? Well, Here We Are!”

Ce spune autorul documentarului „The Romanians are Coming” despre noi

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Află cum poți lucra în contabilitate și finanțe în Londra

Daily Express: Deportați-i pe românii care ne profanează monumentele!