La şase luni de la referendumul privind ieşirea Marii Britanii din UE, efectele sunt resimţite şi de românii aflaţi în această ţară, transmite corespondentul Mediafax.
Brexitul a adus cu sine incertitudine şi nelinişte privind viitorul, privind statutul emigranţilor, iar deprecierea lirei sterline a majorat preţurile şi a scăzut puterea de cumpărare. Mediafax a chestionat doi români despre efectul Brexit, unul care se află de 10 ani în Marea Britanie, şi un student la Oxford, aflat în primul an, şi care a ajuns în această ţară în octombrie.
Claudiu Avram, un român stabilit în Londra de zece ani, şi care a participat la campania Gândul „Romanians adopt Remainians”, a declarat, la şase luni de la referendumul din 23 iunie, că în perioada scursă până acum nu prea s-au făcut paşi concreţi privind ieşirea efectivă a Marii Britanii din UE.
„Au trecut 6 luni de la referendumul prin care Marea Britanie a votat să părăsească UE. A fost o perioadă de nelinişte pentru majoritatea populaţiei, de incertitudine cu privire la ceea ce va urma. Probabil că această stare continuă, încă, deoarece s-au spus multe, dar nu s-a făcut aproape nimic oficial cu privire la ieşirea efectivă din Uniune. Această situaţie se resimte în societate, economie şi, nu în ultimul rând, financiar în buzunarul fiecăruia dintre noi. Aceasta în condiţiile în care câteva mari brand-uri, precum companii aeriene, de telecomunicaţii, bănci, şi-au stopat planurile de investiţii către Marea Britanie cel puţin pentru o perioadă, pentru a se stabiliza piaţa şi a duce la bun sfârşit aşa-numitul Brexit. Preţurile au crescut uşor deoarece lira sterlină a scăzut la un minim istoric în ultimii 30 de ani iar puterea de cumpărare în faţa altor monede internaţionale este, de asemenea, scăzută iar acest element este resimţit de către populaţie”, a spus Avram.
Citiți continuarea AICI.