in

Boris Johnson face promisiuni: „Mai bine mor în șanț, decât să amân Brexitul!”

Premierul britanic Boris Johnson a promis că nu va amâna ieșirea Regatului Unit din UE, stabilită după ultima amânare pentru 31 octombrie.

Johnson a afirmat că preferă mai degrabă să „moară într-un șanț” decât să facă așa ceva, relatează Reuters.

„Nu se obține absolut nimic (cu o nouă amânare). Care este sensul unei alte amânări?”, a adăugat el în fața presei după un discurs la o secție de poliție din nordul Angliei, făcând referire la respectiva lege care-l împiedică să decidă un Brexit fără acord pe 31 octombrie.

Actul normativ pe care Johnson îl numește „legea capitulării”, argumentând că UE nu le va mai face nicio concesie britanicilor știind că aceștia nu vor putea ieși din UE fără un acord, l-ar obliga pe șeful guvernului de la Londra să ceară o nouă amânare a Brexitului până la 31 ianuarie 2020, dacă, până la 19 octombrie, premierul nu reușește să obțină un nou acord cu UE sau nu primește aprobarea parlamentului pentru o retragere fără acord.

Cum aceste două condiții sunt greu de îndeplinit, UE refuzând să renegocieze acordul convenit cu premierul Theresa May dar respins de Camera Comunelor, iar în parlamentul britanic există o majoritate ostilă unui Brexit fără acord, mulți deputați fiind de fapt ostili Brexitului în sine, adoptarea acestei legi practic îl împiedică pe Johnson să decidă un Brexit fără acord la 31 octombrie.

După adoptarea acestei legi, care mai trebuie să fie votată și în Camera Lorzilor și apoi promulgată de Regină, Johnson a cerut alegeri anticipate pentru 15 octombrie, dar a pierdut votul din Camera Comunelor care i-ar fi permis convocarea acestui scrutin. Un nou vot se va desfășura luni.

UE: Discuțiile cu Marea Britanie se află într-o “stare de paralizie”
Informații IMPORTANTE de la Guvernul britanic. Ce se întâmplă cu românii care vor veni în Regatul Unit după Brexit

Tăriceanu nu crede că românii din străinătate se vor mai întoarce acasă: „Apelul la patriotism nu funcționează”