in

Brexit. Theresa May revine la vechile sentimente și avertizează: „Pregătim o ieșire fără un acord cu UE”

Theresa May a avertizat cetățenii din Marea Britanie că trebuie să se pregătească pentru a ieși din UE fără niciun fel de acord și a spus că se stabilesc planuri de urgență pentru a se evita o criză a frontierelor pentru companii și călători.

Potrivit The Independent, premierul a stabilit pentru Brexit, în 2019, „măsuri de minimizare a perturbării”. Acestea includ planuri pentru ca parcările de camioane să poată face față unor verificări vamale mai îndelungate și pentru a se evita sufocarea porturilor.

Noile planuri ale premierului May au venit după ce aceasta a recunoscut că negocierile se află în impas și că ar putea trece un an până la un posibil progres.

De altfel, scrie The Independent, Theresa May le-a spus oficialilor de la Bruxelles că acum mingea se află în curtea lor. Răspunsul a venit din partea lui Margaritas Schinas, purtător de cuvânt al Comisiei Eurpene: „Până acum nu a fost găsită nicio soluție pentru a se face primul pas, care este procedura de divorț, astfel încât mingea este în întregime în curtea Marii Britanii pentru ca restul să se întâmple”.

Mai mult, ministrul pentru Brexit, David Davis nu a participat la reluarea discuțiilor, deși era așteptat să fie marți, 10 octombrie, la Bruxelles.

Theresa May a declarat, în Camera Comunelor, că există un „progres real și tangibil” față de un acord, după discursul său de la Florența de luna trecută. Ea a precizat însă că noile planuri privind comerțul au ca scop confirmarea faptului că „Marea Britanie poate funcționa ca o națiune comercială independentă” chiar dacă nu se ajunge la un acord cu UE.

Ea le-a spus parlamentarilor: „În timp ce cred că este profund în interesul nostru ca negocierile să reușească, este, de asemenea, responsabilitatea noastră ca guvern să ne pregătim pentru orice eventualitate, deci exact ceea ce facem”.

Legislația planificată pentru acordurile vamale post-Brexit stabilește ce ar fi necesar în cadrul unei ieșiri fără un acord cu UE, a spus May.

„Cei care fac în prezent comerț numai cu UE vor face obiectul declarațiilor vamale și al controalelor vamale pentru prima dată”, a declarat premierul. „Impactul este probabil să fie cel mai mare în cazul în care mărfurile călătoresc în vehicule (de exemplu,  tiruri, furgoane etc)”.

„Realitatea pentru acest Guvern Conservator începe să muște“, a declarat liderul laburist  Jeremy Corbyn. „Dacă lucrurile nu se vor îmbunătăți, realitatea ar putea să înceapă în curând să atingă locurile de muncă și nivelul de trai al oamenilor din această țară”, a continuat acesta.

Jo Swinson, liderul adjunct al Partidului Liberal Democrat, a declarat, la rândul său: „Cu șase luni de negocieri deja pierdute, cabinetul este încă în război deschis. Rezultatul este că Guvernul nu a reușit să elaboreze un plan detaliat pentru protejarea locurilor de muncă și a standardelor de viață de un Brexit dur ”.

Brexit. Germania și Franța nu sunt de acord cu perioada de tranziție cerută de Theresa May

Theresa May ripostează după ce i s-a cerut demisia: „Țara are nevoie de mine”

Premierului Theresa May i se clatină scaunul. Se pregătește debarcarea premierului britanic?

A lăsat însărcinată o fată de 12 ani. „Este soția mea, am dreptul”. Avocata: „În România este o practică răspândită”

Administratorul român al orașului ilegal unde trăiau 120 de oameni: „Majoritatea românilor aveau venin în loc de sânge”