in

Întâlnire Klaus Iohannis – Theresa May. Discuții cu privire la comunitatea românească din Marea Britanie

Președintele Klaus Iohannis a avut vineri, 14 decembrie, la Bruxelles, o întrevedere cu prim-ministrul Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Theresa May, cu care a discutat despre acordul privind Brexit-ul și despre situația comunității românești din Marea Britanie, anunță Agerpres.

Președintele român a exprimat speranța că eforturile premierului britanic se vor reflecta în ratificarea cu succes în Parlamentul de la Londra a Acordului de retragere a Marii Britanii din UE, care să asigure o retragere ordonată și certitudine pentru cetățeni și mediul de afaceri.

În egală măsură, discuțiile aferente procesului de ratificare trebuie să țină cont de toate elementele care au fost deja agreate cu premierul britanic prin acordul de retragere, precizează Administrația Prezidențială.

„Președintele Klaus Iohannis a făcut referire la situația comunității românești din Marea Britanie și faptul că acordul de retragere va reprezenta un punct important pentru garantarea drepturilor celor care locuiesc, muncesc sau studiază în această țară. În egală măsură, președintele României a subliniat importanța respectării principiilor nediscriminării, reciprocității depline și tratamentului egal pentru toți cetățenii UE, atât cei beneficiari ai acordului de retragere, cât și cei care se vor stabili pe viitor în Marea Britanie”, mai arată Administrația Prezidențială.

Iohannis a menționat importanța discutării cât mai rapide a acordului privind viitoarele relații UE cu Marea Britanie, ca semnal al angajamentului pentru menținerea unui nivel de cooperare cât mai ridicat cu partea britanică

De asemenea, președintele a precizat că România susține pe deplin abordarea UE, care dorește acest parteneriat cuprinzător și ambițios cu Marea Britanie după retragerea acesteia din Uniune, care să acopere domenii diverse, de la cooperarea economică și comercială la politica externă, securitate și apărare.

„Premierul Theresa May a apreciat oportunitatea dialogului avut cu președintele Klaus Iohannis, inclusiv din perspectiva retragerii Marii Britanii din UE pe durata mandatului Președinției României a Consiliului Uniunii Europene”, mai arată Administrația Prezidențială.

Vești bune pentru românii din nordul Angliei. Noul Consulat din Manchester este funcțional

O bandă de români spărgea case în Derbyshire. Mii de lire sterline, bijuterii și alte obiecte furate într-o săptămână