Italia se află într-o zonă cu activitate seismică extreme de intensă, pentru că este la intersecţia plăcilor tectonice africană şi eurasiatică, iar numărul mare de clădiri vechi face ca seismele care zguduie ţara să fie extrem de distructive, informează Independent.md, conform News.ro.
Pământul de sub lanţul muntos italian Apenini este împânzit de falii şi rocă fracturată. Munţii, care traversează Italia de la nord la sud, s-au format în urmă cu circa 20 de milioane de ani, când placa tectonică africană s-a ciocnit cu cea eurasiatică, ceea ce a dus la mişcări de încreţire.
În prezent, plăcile se deplasează în direcţii opuse. Astfel, crusta din partea de nord a lanţului muntos se îndepărtează de partea de sud, cu o viteză de trei milimetri pe an, ceea ce duce la numeroase cutremure de-a lungul faliilor minore aflate aproape de suprafaţă.
Acest fenomen explică, în parte, de ce Italia este afectată de multe cutremure şi de ce seismul de miercuri a fost atât de distructiv. Cel puţin 240 de oameni au murit, în timp ce multe persoane, peste 100, sunt date dispărute.
Satul Amatrice, aflat în apropiere de epicentru și declarat anul trecut unul dintre cele mai frumoase locuri istorice ale Italiei, a fost făcut una cu pământul aproape în totalitate, iar mii de oameni au rămas fără adăpost.
Foto: Massimo Percossi/EPA, Alessandra Tarantino/AP
CITITI MAI MULT: