in

Parlamentul a respins acordul Guvernului May pentru Brexit. Ce se întâmplă în continuare…

Acordul pentru Brexit a picat la votul din Parlamentul britanic în această seară.

Acordul pentru Brexit a picat la votul din Parlamentul britanic în această seară. Au fost 202 voturi pentru și 432 de voturi împotrivă, potrivit Sky News. Este una dintre cele mai mari înfrângeri pentru un guvern din istoria politică modernă a Marii Britanii.

Theresa May a suferit o înfrângere zdrobitoare în Camera Comunelor și se va lovi de o moțiune de cenzură în curând. Jeremy Corbyn, liderul opoziției a anunța că moțiunea va fi pusă în dezbatere chiar miercuri, 16 ianuarie. De asemenea, Corbyn a acuzat-o pe May că a refuzat să poarte un dialog cu opoziția pentru a evita lipsa unui „no deal” și că a privilegiat interesele Partidului Conservator în defavoarea celor ale țării.

opaltransfer.com/ro

Astfel, mai mult de 100 de parlamentari ai Partidului Conservator și-au declarat în mod public opoziția față de proiectul Brexit al dnei May, iar laburiștii, SNP, liberal-democrații și DUP au respins toți proiectul.

În discursul de după vot, premierul Theresa May a declarat că va veni luni în fața parlamentului cu un plan B. De asemenea, aceasta a mai subliniat și faptul că  este clar votul NU, dar că nu au ieșit în evidență alte propuneri: „Parlamentul a vorbit și Guvernul îl va asculta. Camera a decis în această seară ce nu vrea, dar nu spune ce sprijină și dacă intenționează să onoreze voința poporului”, a spus May după respingerea acordului.

Marea Britanie ar urma să se retragă din Uniunea Europeană pe 29 martie.

Deocamdată nu se știe ce se va întâmpla în continuare cu Marea Britanie, existând posibilitatea să se ajungă la o amânare pentru semnarea unui acod sau la un nou referendum.

Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, a exprimat “regret” că Acordul Brexit a fost respins de Camera Comunelor şi a cerut Marii Britanii să clarifice urgent intenţiile privind procedura Brexit: “Am luat notă cu regret de rezultatul votului desfăşurat în această seară în Camera Comunelor. Îndemn Marea Britanie să îşi clarifice intenţiile cât mai rapid posibil. Timpul este aproape de final”, a transmis Jean-Claude Juncker prin Twitter.

La rândul său, Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, a sugerat anularea procedurii Brexit. “Dacă este imposibil un acord şi nimeni nu vrea ieşirea fără acord, atunci cine va avea în sfârşit curajul să spună care este singura soluţie pozitivă?”, a declarat Donald Tusk prin Twitter.

 

Brexit. Băncile avertizează: O criză ca în anii ’30. Catastrofă economică și socială

Brexit. Europarlamentar olandez, acuzații la adresa politicienilor britanici: „Este vina voastră”

Ministrul Meleșcanu despre Brexit: „Vor fi probleme pentru cetățenii români”