Poate că unii au crezut că Theresa May va încerca apropierea țării de Europa după ruptura pe care votul pro-Brexit a făcut-o în relațiile cu restul continentului. Nici vorbă. Noul prim ministru britanic are alte planuri.
Sfidarea Uniunii Europene a început din prima clipă în care spaima imigranților s-a văzut în 10 Downing Street. L-a pus pe Boris Johnson, respins de partid tocmai pentru poziția sa anti-europeană, chiar în funcția de ministru de Externe.
Johnson arătase deja că nu are habar de ce trebuie făcut după Brexit, cu toate că făcuse campanie în acest sens, iar acum va trebui să refacă niște relații externe extrem de subțiate după votul din iunie.
El va avea însă un rol limitat în negocierile privind viitoarele relații ale Marii Britanii cu blocul comunitar, întrucât Theresa May a anunțat crearea nou minister care să se ocupe dei Brexit.
De portofoliul Comerțului Exterior se va ocupa Liam Fox, fost ministru al Apărării pentru un an și jumătate. El și-a dat demisia, scrie The Guardian, după ce se zvonise că îi dăduse acces la unele date secrete unui consilier neoficial și prieten de-al său.
Fox a făcut parte din tabăra pro-Brexit, alături de Boris Johnson și Michael Gove. Este un parlamentar care a votat împotriva căsătoriilor gay și a cerut urmărirea penală a publicației The Guardian după publicarea scurgerilor de informații puse la dispoziție de Edward Snowden cu privire la supravegherea în masă a cetățenilor SUA și Marea Britanie.
David Davis a fost numit de Theresa May ministrul responsabil cu ieșirea din Uniunea Europeană. Davis a fost ministru de Interne din umbră, iar în 1990 a ocupat funcția de Ministru pentru Europa. El se va ocupa de negocierile cu privire la relația UE cu Marea Britanie după Brexit.
Theresa May a renunțat și la unul dintre cei mai bine văzuți miniștri ai Guvernului Cameron, George Osborne. În locul său, la Ministerul de Finanțe, l-a numit pe Philip Hammond, cel care ocupase funcția de ministru de Externe în Guvernul Cameron, considerat un populist, conform The Guardian.
Hammond a fost cel care a anunțat, după referendumul din 23 iunie, că Marea Britanie nu poate garanta drepturile cetățenilor Europeni după ieșirea din UE.