in

Prețul alimentelor ar putea crește cu 60%, noile controale post-Brexit aduc majorări uriașe

Importatorii de alimente din UE în Marea Britanie au declarat că noile controale post-Brexit introduse recent le-ar putea crește costurile cu până la 60%, ceea ce ar putea duce la creșterea prețurilor pentru clienți și la falimentarea unor magazine.

Prețul alimentelor ar putea crește cu 60%

După cinci amânări anterioare, guvernul britanic a introdus marți controalele fizice asupra produselor de origine animală și vegetală care intră din UE, după ce la începutul acestei luni a dezvăluit că va pune în aplicare o taxă comună de utilizare (CUC) de până la 145 de lire sterline pe transport, scrie The Guardian.

Cu toate acestea, importatorii și companiile de transport au criticat lipsa de claritate cu privire la ceea ce înseamnă un lot, mulți dintre ei presupunând că plafonul se aplică pentru fiecare camion. De fapt, vehiculele care transportă o mare varietate de produse din diferite locații ar putea fi obligate să plătească mai multe ori 145 de lire sterline.

Companiile de transport care transportă carne și produse lactate din Polonia și din alte țări din Europa de Est au declarat că noile taxe înseamnă că vor trebui să plătească acum sute de lire sterline pentru fiecare camion, ceea ce va adăuga costuri semnificative la operațiuni.

Dispoziții neclare

Deși guvernul a redus numărul de inspecții pentru a evita perturbările, ceea ce înseamnă că marți nu s-au format cozi la frontieră, majoritatea camioanelor care aduc alimente și plante de pe continent prin Dover și tunelul de sub Canalul Mânecii riscă în continuare să plătească CUC.

Unul dintre cei mai mari importatori de bunuri din Europa de Est în Marea Britanie, care trimite peste 70 de camioane în fiecare săptămână și aprovizionează 1.000 de întreprinderi, a declarat că guvernul trebuie să fie mai clar cu privire la ceea ce înseamnă un transport și să avertizeze companiile că se confruntă cu costuri mult mai mari decât 145 de lire sterline. Compania, care a preferat să nu-și dezvăluie numele, a declarat că unele dintre camioanele sale vor trebui să plătească acum 1 500 de lire sterline (1 757 de euro) în plus pentru a acoperi costurile, ceea ce reprezintă o creștere de aproximativ 60% față de cele 3 000 de euro pe care le costă de obicei transportul de mărfuri în Regatul Unit.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 4 In medie: 4]

Florin Călinescu va fi pe buletinul de vot la europarlamentare, din partea unui partid din Diaspora

Tot ce trebuie să știți despre alegerile din Uniunea Europeană