Se întâmplă în anul 2016, într-o țară a Uniunii Europene. În Regatul Unit al Marii Britanii, un român este obligat să plătească 10.000 de lire sterline pentru că a îndrăznit să ceară drept de vot pentru cetățenii UE la alegerile parlamentare din această țară și la referendumul cu privire la ieșirea din Uniunea Europeană.
Într-un comunicat de presă, dr. Tommy Tomescu, președintele Partidului Europenilor și fondator al Centrului Comunitar Român din Londra, arată că a fost obligat de un judecător britanic să plătească 10.000 de lire sterline pentru că „a îndrăznit să ceară egalitate cu alți străini și punerea în aplicare a unui tratat privind UE”.
La 16 aprilie 2015, am început o acțiune în instanță împotriva Guvernului Regatului Unit, în High Court of Justice, deoarece legea nu a fost schimbată la timp, pentru a permite locuitorilor cetățenilor UE din Marea Britanie să voteze la alegerile parlamentare din Marea Britanie, având în vedere faptul că acest lucru este permis celorlalți străini (Commonwealth), care contribuie mai puțin la economia Marii Britanii”, se arată în comunicatul trimis de Tommy Tomescu.
„De asemenea, am avut în vedere faptul că în Tratatul Uniunii Europene se arată că «Orice cetățean are dreptul de a participa la viața democratică a Uniunii». Judecătorul a respins cererea mea și m-a condamnat la 10.000 lire sterline amendă pentru că am îndrăznit să cer egalitate cu alți străini și punerea în aplicare a unui tratat privind Uniunea Europeană. Acest lucru nu a fost o surpriză pentru mine și avocații mei, pentru că ne așteptam ca un judecător de la o instanță inferioară să îndrăznească să spună că nu am dreptate într-un astfel de caz politic și ne așteptăm la o tratare mai corect de la curțile superioare”, a continuat el.
Tomescu a mai spus: „În timp ce judecătorul a încercat să justifice decizia sa cu referire la mai multe argumente invocate de mine el a păstrat tăcerea asupra mai important argument invocat de mine și consacrat în Tratatul de la UE – „Orice cetățean are dreptul de a participa la viața democratică a Uniunii”. El nu a abordat acest lucru, deoarece nu a putut găsi un argument împotrivă. În cadrul UE, există alegeri la patru nivele și nu există o specificație în tratatele UE care să spună că există o limitare cu privire la nivelele la care se aplică tratatele:
a – nivel supranațional
b – nivel național
c – nivel regional
d – nivel local”
„Democrația este un sistem de guvernare în care oamenii votează pentru reprezentanții lor. Ar fi o depreciere a legislației UE care spune că «Orice cetățean are dreptul de a participa la viața democratică a Uniunii», în cazul în care cetățenii UE nu au voie să voteze la toate nivelurile, inclusiv la alegerile naționale, precum și la orice referendum. Am depus un apel și mâine voi depune motivele. Nu mă voi opri, indiferent cât de mult ar putea următoarea instanță din Marea Britanie să îmi ordone să plătesc – 100.000 sau 1.000.000 de lire sterline”, se mai arată în comunicatul de presă.
Tomescu spune că este pregătit să ajungă la Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru a găsi dreptatea pentru cei 2,5 milioane de cetățeni UE care trăiesc în Marea Britanie.