Joi, 3 mai, au loc alegerile locale în Anglia, Scoția și Țara Galilor, un scrutin văzut ca un test la jumătate de mandat pentru coaliția conservatoare și liberal-democrată condusă de premierul David Cameron. Bătălia cea mai încinsă se dă în Londra, unde Boris Johnson și Ken Livingstone își dispută fotoliul de primar. Alegeri pentru primărie vor mai avea loc și în Liverpool și Salford.
Peste 5 milioane de oameni printre care și câteva mii de români sunt așteptați astăzi în Londra să aleagă viitorul primar al Londrei.
Potrivit ulitimelor sondaje, conservatorul Boris Johnson, actualul primar al Londrei, este favorit în scrutinul municipal, având un avans de trei procente în fața principalului adversar. Un sondaj realizat de YouGov, publicat luni de Evening Standard, arată că Boris, care în ultima parte a campaniei sale a avut un discurs anti-imigranți, e cotat cu 44%, iar Ken Livingstone cu 41%.
Românii, așteptați la vot
Românii care s-au înscris pe listele electorale au drept de vot la alegerile locale, conform reglementărilor europene.
Potrivit regulilor europene, toți cetățenii unui stat UE rezidenți în alt stat al Uniunii au dreptul de vot la alegerile administrative. Așadar, toți românii rezidenți în capitala britanică pot vota pentru primarul Londrei. Singura condiție pe care trebuie să o îndeplinească este ca, pe lângă rezidența în Londra și vârsta de peste 18 ani, să se fi înscris pe listele de vot disponibile la birourile electorale locale (local electoral registration office) sau pe site-ul www.aboutmyvote.co.uk. Procesul de înregistrare s-a putut face până miercuri 18 aprilie. Cine nu s-a înscris până la această dată nu are drept de vot.
Prezența românilor la vot pentru primărie e considerată de majoritatea formațiunilor politice românești prezente în Londra foarte importantă pentru viitorul comunităților de români din UK.
Într-un articol despre alegerile din Londra, publicat de Ziarul Românesc, Alexandru Petrescu, președintele PSD Anglia, a declarat că “forța de vot a românilor trebuie valorificată în favoarea comunităților românești. Românii pot vota în alegerile locale și europene și își pot astfel introduce propriile doleanțe pe agenda politicienilor britanici ce îi reprezintă în orașul în care locuiesc sau în Parlamentul European”.
Petrescu a mai subliniat și faptul că prin vot, “cetățenii români se pot integra mai bine în viața socială a țării în care au ales să-și construiască un viitor”.
Info util:
Urnele s-au deschis la ora 7 și se vor închide la ora 22. Alegătorii din Londra vor avea trei buletine de vot: unul pentru primar, altul pentru candidații în circumscripția uninominală la Adunarea Londrei și altul pentru lista de partid pentru Adunarea Londrei.
Buletinul de vot pentru primar are două secțiuni. Prima e dedicată opțiunii de vot pentru primul tur de scrutin, iar cea de a doua, pentru al doilea tur. În cazul în care niciun candidat nu se va detașa din opțiunile bifate pentru primul tur, primii doi candidați se vor califica automat în turul doi. Viitorul primar va fi desemnat în urma cuantificarii opținuilor de pe buletinul de vot – primul plus al doilea tur.