Hackerii ruși lucrează pentru a pune mâna pe cercetările privind vaccinul anti-Covid 19 din țările occidentale.
Rețeaua de hackeri este una puternic dezvoltată și aceștia nu se opresc din lucru nici pe timpul pandemiei.
BBC scrie că infractorii cibernetici, mulți dintre ei sprijiniți de Moscova, încearcă să intre în posesia cercetărilor făcute de Canada, Statele Unite și Marea Britanie în ceea ce privește vaccinul anti-COVID-19.
Sau, mai direct spus, încearcă să fure datele legate de progresele care se fac.
Raportul citat de BBC, la care au lucrat experți din SUA și Canada, arată că e vorba de grupul de hackeri APT29 (Cozy Bear). Aceștia lucrează pentru Serviciile de Informații ruse, explică experții occidentali.
Grupul este acuzat că a lansat mai multe atacuri cibernetice pentru a fura informații ale cercetărilor realizate de mai multe clinici din Canada, Marea Britanie şi SUA. Compania de securitate a comunicațiilor (CSE) din Canada, responsabilă cu informațiile externe, a transmis că APT29 – cunoscută și sub denumirea de Cozy Bear and the Dukes – se află în spatele atacurilor.
Cozy Bear e o grupare de temut la nivel mondial și se crede că este cea care a stat și-n spatele atacurilor la sistemele interne ale Comitetului Național Democrat în perioada premergătoare alegerilor din 2016 din SUA. APT29 „funcționează aproape sigur ca parte a serviciilor de informații rusești”, a spus CSE.
„Este probabil ca APT29 să continue să vizeze organizațiile implicate în cercetarea şi dezvoltarea vaccinului COVID-19. Aliații condamnă aceste atacuri josnice împotriva celor care lucrează pentru combaterea pandemiei coronavirusului. Condamnăm aceste atacuri deplorabile împotriva celor care depun o muncă vitală pentru combaterea pandemiei de coronavirus”, a declarat Paul Chichester, directorul de Operațiuni al Centrului Național pentru Securitate Cibernetică al Regatului Unit.
Purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin, Dmitry Peskov spune că acest raport nu e susținut de dovezi concrete.
„Nu avem informații despre cine ar putea ataca companiile farmaceutice și centrele de cercetare din Marea Britanie. Putem spune un singur lucru – Rusia nu are nimic de-a face cu aceste încercări”, a precizat purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin.
Reacție vehementă a Austriei împotriva Turciei. ”Nu mai este un partener de încredere al Europei”