Averea celor mai bogaţi zece oameni din lume s-a dublat în pandemie, arată organizaţia de caritate Oxfam, într-un document publicat luni sub titlul “Inegalitatea ucide”.
Averea cumulată a celor mai bogaţi zece oameni de pe planetă a crescut cu 1,3 miliarde de dolari în fiecare zi în ultimii doi ani. Împreună, primii trei bogaţi ai lumii au aproximativ 600 de miliarde de dolari.
Din martie 2020 şi până acum, averea lui Elon Musk a crescut cu peste 1000%, cea a lui Jeff Bezos cu 67% şi cea a lui Bernard Arnault cu 130%, relatează Ştirile Pro TV.
A câștigat 2,5 milioane de lire sterline la loterie, statul britanic îi cere dublu înapoi
În acelaşi timp, peste 97 de milioane de oameni din toată lumea au căzut în sărăcie extremă. Asta înseamnă că trăiesc cu mai puţin de 2 dolari în fiecare zi.
Bogaţii lumii sunt şi mai bogaţi în pandemie. “Inegalitatea obscenă”
Studiul susţine că inegalităţile economice, de gen şi rasiale, precum şi cele între ţări “fac bucăţi lumea în care trăim”.
“Nu este din întâmplare, ci este o alegere: ‘violenţa economică’ este comisă când opţiunile politice structurale sunt luate pentru cei mai bogaţi şi mai puternici oameni. Asta ne afectează direct pe toţi, iar cel mai mult pe cei mai săraci, pe femei şi fete şi pe cei din grupurile categorisite în funcţie de rasă”, susţin autorii.
Directoarea executivă a Oxfam International, Gabriela Bucher, a declarat că “nu a fost niciodată mai important să începem să corectăm nedreptăţile violente ale acestei inegalităţi obscene, smulgând înapoi puterea elitelor şi averile extreme, inclusiv prin impozitare, readucând acei bani în economia reală pentru a salva vieţi”.
“Pandemia de coronavirus a scos la lumină atât motivul lăcomiei, cât şi ocazia, prin mijloace politice şi economice, prin care inegalitatea extremă a devenit un instrument de violenţă economică”, a adăugat ea.
Autorii studiului cer reducerea averilor extreme prin taxare progresivă, prin măsuri publice cu eficienţă dovedită în reducerea inegalităţii, precum şi reorientarea cu curaj a puterii în economie şi societate.