in

Boris Johnson spune că nu vor fi controale fizice la frontiera cu Irlanda, chiar și în cazul unui Brexit fără acord

Premierul britanic Boris Johnson i-a transmis omologului său irlandez, Leo Varadkar, că Guvernul său este hotărât să nu reimpună „niciodată” controale fizice la frontiera cu Irlanda după Brexit.

Boris Johnson a declarat că Guvernul britanic se angajează „să nu pună niciodată controale fizice sau infrastructuri fizice la frontiera” dintre Irlanda de Nord și Republica Irlanda, inclusiv în cazul unei ieșiri a regatului Unit din Uniunea Europeană fără acord, la 31 octombrie.

Noul lider conservator a repetat, de asemenea, că vrea un acord cu UE, dar fără „plasa de siguranță” irlandeză („back stop”) – o soluție menită să evite întoarcerea unei frontiere fizice pe Insula Irlanda, unde cei 500 de kilometri care despart Irlanda de Nord de Republica Irlanda vor deveni singura frontieră terestră între UE și Regatul Unit.

Însă Leo Varadkar i-a răspuns că „backstop”-ul este ”necesar și (este) consecința deciziei luate de Regatul Unit” de a părăsi UE, precizează serviciile sale într-un comunicat.

Liderul irlandez a subliniat că UE este „unită în refuzul său de a revizui acordul retragerii” încheiat cu fostul premier britanic Theresa May, în noiembrie.

„Soluții alternative vor putea înlocui backstop-ul în viitor (…), dar rămân de identificat soluții satisfăcătoare și să se facă demonstrația”, a adăugat el.

Potrivit „acordului retragerii”, “backstop”-ul este menit să intre în vigoare doar după o perioadă de tranziție, în cazul în care Londra și Bruxellesul nu găsesc nicio altă soluție până la mijlocul lui 2020.

Acest mecanism constă în a crea un „teritoriu vamal unic”, care înglobează UE și Regatul Unit, în care nu va exista vreo cotă și nici taxe vamale asupra bunurilor industriale și agricole.

Irlanda de Nord ar rămâne, de asemenea, aliniată la un număr limitat de reglementări ale pieței unice, de exemplu normele sanitare și controalele veterinare.

Această soluție este, cu toate acestea, de netolerat pentru conservatorii pro-Brexit și aliatul nord-irlandez în Parlament, micul partid DUP, care apreciază că acest lucru ar pune în pericol integritatea Regatului Unit și a pieței sale.

Boris Johnson, 100 de milioane de lire sterline într-o campanie de informare. Pliante despre „Brexit fără acord ”, în fiecare casă
HALUCINANT! Convorbirea Alexandrei cu polițiștii: „Nu pot să stau în telefon domnișoară că avem și alte apeluri”

Șofer român de TIR, furturi de zeci de mii de lire sterline de la un dealer BMW