Menu
in

Brexit: Boris Johnson pleacă la Bruxelles pentru „a face pace” cu Uniunea Europeană. Întâlnire de criză cu Ursula von der Leyen

Premierul britanic Boris Johnson se va deplasa la Bruxelles pentru o întâlnire față în față cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-o încercare aproape disperată de a scoate din impas negocierile privind acordul comercial post-Brexit.

„Întâlnirea de criză” va avea loc în „zilele următoare”, scrie The Guardian, iar cei doi lideri au afirmat într-o declarație comună că mențin vii speranțele de a se ajunge la un acord comercial și de securitate.

Surse din ambele tabere au indicat ca date probabile ale întâlnirii zilele de miercuri sau joi, 9 sau 10 decembrie.

Atât UE, cât Marea Britanie au anunțat că nu există nicio certitudine că un acord istoric comercial și de securitate va fi asigurat atunci când liderii se vor întâlni.

„Discuțiile se află acum în aceeași poziție ca și vineri”, a declarat o sursă a guvernului britanic. „Nu am făcut progrese tangibile. Este clar că acest lucru trebuie să continue politic acum. Deși nu considerăm că acest proces este închis, lucrurile arată foarte rău și există toate șansele să nu ajungem la liman”.

Președintele-ales al Statelor Unite îl avertizează pe premierul britanic asupra efectelor Brexit în Irlanda de Nord

Declarația comună a lui Johnson și Von der Leyen a venit la câteva ore după ce Marea Britanie a declarat, în cazul unui acord, că va renunța la clauzele cheie din proiectul de lege privind piața internă, care ar încălca dreptul internațional, permițând Regatului Unit să rescrie unilateral părți din acordul de ieșire din UE.

Lucrurile par să se precipite cu trei săptămâni înainte de finalul perioadei de tranziție, când Marea Britanie va părăsi piața unică și uniunea vamală cu sau fără un acord. Negociatorii încă se luptă să găsească un punct comun cu privire la cele mai spinoase probleme, în ciuda celor nouă luni de discuții.

Ministrul de externe al Irlandei, Simon Coveney, a declarat că va trebui să existe o schimbare majoră în abordarea britanică pentru ca viitorul summit să fie un succes. „Următoarele două zile trebuie să fie foarte diferite de ultimele două”, a spus el. „Cu siguranță, la Bruxelles, starea de spirit începe să se schimbe către planificarea de urgență pentru un acord negativ, spre deosebire de compromisurile care sunt necesare pentru realizarea unui acord. Nu aici vrem să ajungem”.

Însă ambele părți vor avea nevoie de timp pentru a ratifica un acord. Guvernul britanic a anunțat că va organiza miercuri un vot asupra noii legislații care va anula acordul de retragere – o acțiune care ar putea rupe orice fel de negocieri.

Liderii UE se vor întâlni joi, când ar putea să semneze un acord sau să declanșeze pregătirile pentru un rezultat fără acord, inclusiv o legislație temporară pentru a menține zborurile din și dinspre Marea Britanie.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version