Germania și Franța nu sunt de acord ca Marea Britanie să aibă la dispoziție o perioadă de tranziție de doi ani după declararea ieșirii din Uniunea Europeană, scrie Financial Times.
Oficialii britanici speră ca în două săptămâni să înceapă negocierile cu privire la cererea premierului Theresa May a unei perioade de tranziție de doi ani, după ieșirea oficială din UE ce va avea loc în 2019.
Potrivit unor diplomați europeni, citați de Financial Times, un grup de țări condus de Germania a cerut mai multă claritate cu privire la angajamentele financiare pe termen lung pe care Marea Britanie le va onora.
Nici Franța nu este convinsă că trebuie să aprobe condițiile transmise de Marea Britanie, pozițiile celor două state apărând vineri, 6 octombrie, la prima dezbatere a diplomaților celor 27 de membri UE cu privire la abordarea față de discuțiile legate de perioada de tranziție.
Michel Barnier, negociatorul-șef al UE, a subliniat beneficiile potențiale ale deschiderii discuților privind un acord de tranziție în cadrul reuniunii.
Însă, această opțiune a fost respinsă ferm de un grup de țări condus de Germania și Franța, care au avut o viziune mai strictă asupra continuării negocierilor, potrivit mai multor oficiali citați de publicația amintită.
Rezistența Germaniei, scrie Financial Times, arată că UE27 nu va accepta presiuni asupra problemelor legate de despărțirea de Marea Britanie, în lunile următoare, în ciuda discursului de la Florența al premierului May. Un oficial UE chiar a declarat: „Nu suntem aici ca să salvăm Partidul Conservator”.
Între timp, echipa lui Barnier a început să se întâlnească cu autoritățile vamale naționale care se ocupă de comerțul din Regatul Unit, pentru a se asigura că se pregătesc pentru toate scenariile, inclusiv de unul în care nu există un acord cu UE.
Echipa britanică de negociere speră să facă progrese în ceea ce privește chestiunea drepturilor cetățenilor în discuțiile de săptămâna viitoare, dar nu se așteaptă la o nouă ofertă privind chestiunea proiectului de lege Brexit.
„Va fi o rundă destul de liniștită de negociere”, a prezis un oficial britanic.
Theresa May ripostează după ce i s-a cerut demisia: „Țara are nevoie de mine”
Premierului Theresa May i se clatină scaunul. Se pregătește debarcarea premierului britanic?
Ministru britanic aruncă BOMBA: VIZE pentru România, Polonia și Bulgaria după Brexit