Liderii UE iau în considerare să îi ofere premierului Theresa May o prelungire a Brexit până după Crăciun, la apropiatul summitul de la Bruxelles.
Înainte de întâlnire, premierul britanic a fost avertizat că are nevoie de „un plan clar, cu susținere politică credibilă” dacă dorește o declarate pentru a evita ca Marea Britanie să iasă fără acord din UE vineri, 12 aprilie.
Aceste lucruri au fost discutate de Thersa May la întâlnirile pe care le-a avut zilele acestea Angela Merkel și Emmanuel Macron pentru a încerca să câștige sprijinul Germaniei și Franței.
„Prelungirea termenului prevăzut la articolul 50 este un instrument și nu un obiectiv în sine. Partea britanică trebuie să prezinte un plan clar, cu susținere politică credibilă, pentru a justifica decizia Consiliului European în favoarea prelungiri”, a declarat George Ciamba, ministrul român pentru UE, care a prezidat reuniunea la conferința de presă.
Primul ministru s-a confruntat, de asemenea, cu dezacordul mai multor miniștri, iar ministrul pentru Comerț, Liam Fox, a avertizat că o uniune vamală – așa cum s-a discutat în întâlnirile cu laburiștii – ar fi „cea mai gravă situație”.
Cererea inițială a premierului pentru o prelungire a articolului 50 până la data de 30 iunie este puțin probabil să fie acordată, deoarece doar o mică parte din statele membre ale UE sunt de acord cu aceasta.
Dar liderii UE spun că o propunere care ar impulsiona situația ar fi un plan de a acorda Marii Britanii o prelungire până la sfârșitul anului.
O astfel de întârziere ar duce la participarea Regatului Unit la alegerile pentru Parlamentul European, la sfârșitul lunii mai.
„În realitate, acordarea unei astfel de prelungiri ar crește riscul unei serii de prelungiri scurte și summituri de urgență, creând noi date”, a spus Donald Tusk.
Michael Roth, ministrul german pentru UE, a fost printre cei mai critici: „Este Ziua Cârtiței din nou. Până acum, absolut nimic nu s-a schimbat. O prelungire de lungă durată trebuie să aibă criterii foarte stricte. Nu avem o problemă de timp, avem o problemă de luare a deciziilor, mai ales din partea britanicilor”.
Omologul său francez, Amélie de Montchalin, a declarat: „Marea Britanie a cerut o prelungire. Poziția franceză nu s-a schimbat. Considerăm că această cerere nu este nici convenită, nici automată. Este foarte important să vină cu un plan politic credibil care va trece în timpul prelungirii.”