O mulțime de cetățeni UE nu au putut vota la alegerile europarlamentare desfășurate ieri, 23 mai, în Marea Britanie, din cauză că li s-a refuzat înregistrarea obligatorie în registrul electoral pe motiv că au aplicat prea târziu.
Paradoxal este faptul că, din cauza anunțului de pe ultima sută de metri a organizării scrutinului, oamenii nu au avut timp, pur și simplu, să se înregistreze.
Astfel, mulți spun că li s-a spus să meargă „să voteze în țările lor”, scrie The Independent.
Organismul britanic de monitorizare a alegerilor consideră că problemele de înregistrare a cetățenilor la alegerile europarlamentare desfășurate joi în Marea Britanie se datorează timpului scurt pus la dispoziție de guvern, ceea ce ar fi împiedicat sute de alegători europeni să participe la vot, potrivit DPA.
Dezastru pentru conservatori la alegerile pentru Parlamentul European. Deputat conservator: „Luăm ZERO locuri”
„Suntem conștienți că unii cetățeni UE, rezidenți în Marea Britanie, nu au putut vota astăzi şi înțelegem frustrarea cauzată de acest fapt”, potrivit aprecierii Comisiei Electorale britanice.
Conform organizației „The 3 Million”, denumită astfel după numărul de cetățeni UE care trăiesc în Regatul Unit, sute de persoane au fost împiedicate să voteze la aceste alegeri deoarece nu au reușit să se înregistreze la timp pentru a confirma că nu urmează să voteze într-o altă țară europeană.
„Comunicarea din scurt a guvernului privind participarea Regatului Unit la aceste alegeri a avut impact asupra timpului lăsat la dispoziție cetățenilor de a conștientiza acest proces și de a-l finaliza”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Electorale.
Într-o postare pe Twitter, The 3 Million susține că autoritățile locale, guvernul și Comisia Electorală au „eșuat în pofida numeroaselor avertizări din ultimele șase săptămâni” în a se asigura că cetățenii UE pot vota joi.
Executivul de la Londra a confirmat participarea Marii Britanii la alegerile europarlamentare abia pe 7 mai, după ce Theresa May a acceptat că nu va reuși să obțină aprobarea Parlamentului pentru acordul de retrage a Regatului din UE, înainte de 23 mai.
Purtător de cuvânt al Comisiei Europene (COM), Margaritis Schinas, a declarat că rapoartele pe această temă vor fi investigate de COM, evidențiind în același timp că guvernele naționale sunt responsabile de organizarea procesului electoral.
Când liderii UE au fost de acord în martie să amâne ieșirea Marii Britanii din UE, unul din considerente a fost ca „termenele să permită organizarea alegerilor europene pe teritoriul acestui stat”, a precizat Schinas.