Nepoata unei familii de italieni, venită în vizită în Marea Britanie, a fost săltată în timp ce rudele o așteptau la aeroport și închisă în centrul de detenție , scrie The Guardian.
Astfel, mai arată publicația citată, regimul ostil al Marii Britanii traumatizează vizitatorii și provoacă îngrijorări suplimentare pentru familiile de europeni care primesc vizite de la rude.
Cea mai mică suspiciune că cineva ar putea intra în Marea Britanie pentru a lucra este adesea suficientă pentru ca acea persoană să fie reținută, ținută în centrele de detenție pentru o perioadă de până la 7 zile și apoi expulzată. Plângerile rudelor și familiilor de europeni din Marea Britanie au rămas fără răspuns sau au fost ignorate de Ministerul de Interne britanic și de parlamentarii locali.
Un consultant italian NHS a povestit despre groaza pe care a simțit-o atunci când nepoata sa a sosit din Italia pentru o scurtă vizită, dar a ajuns într-un centru de detenție înconjurat de sârmă ghimpată.
Giuseppe Pichierri, care a lucrat pentru NHS de 15 ani, a declarat pentru The Guardian că a așteptat ore întregi pe aeroportul Heathrow, pe 17 aprilie, împreună cu fiica sa de patru ani, pentru a-și lua nepoata, Marta Lomartire, în vârstă de 24 de ani.
Cazul a apărut la 24 de ore după ce Guardian a raportat situația altor cetățeni spanioli, francezi, români, bulgari și cehi care, reținuți peste noapte în aeroporturi și duși la centrele pentru imigranți.
Europarlamentarul român Alin Mituța a declarat pentru BBC că știe despre cazurile a cinci români care au fost reținuți. Ambasadei Bulgariei a fost anunțată, de asemenea, că cetățeni ai acestei țări au fost duși la centrele de detenție.
Mituța a spus că acțiunea este disproporționată. „Ar trebui ținuși în aeroport și trimiși în țările lor de origine cât mai curând posibil. Trimiterea lor în centrele de detenție pentru câteva zile fără acces la telefoane și fără a putea comunica cu familia nu este ceva ce ne așteptăm de la o țară cu care ne dorim să avem o relație bună în viitor”, a declarat el pentru emisiunea BBC Radio 4 Today.
Alberto Costa, deputat conservator pentru South Leicestershire și militant pentru drepturile cetățenilor UE a spus că în cazul în care un cetățean UE „a intrat în Marea Britanie insistând că respectă regulile, iar aceste reguli nu sunt aplicate în mod echitabil, atunci sunt sigur că guvernul ar dori să fie informat și ar trebui să remedieze orice discrepanțe din noul sistem ”.