in

Creșterea facturilor la energie aruncă în aer rata inflației din Regatul Unit. Cel mai mare nivel din ultimii 30 de ani

Creșterea facturilor la energie aruncă în aer rata inflației din Regatul Unit. Cel mai mare nivel din ultimii 30 de ani

Creșterea facturilor la energie și prețurile mai mari la îmbrăcăminte și la mașinile second-hand au împins în sus rata inflației în Regatul Unit.

Astfel, inflația a crescut la cea mai mare rată din ultimele trei decenii, în ianuarie, adăugând o nouă povară la presiunea asupra standardelor de viață.

Oficiul Național de Statistică (ONS) a declarat că măsura inflației indicelui prețurilor de consum (IPC) a crescut la 5,5%, în ianuarie, de la 5,4%, cu o lună mai devreme, ca urmare a prețurilor la îmbrăcăminte, încălțăminte și mobilier.

Economiștii, citați de The Guardian, estimaseră că rata inflației va rămâne la 5,4%. ONS a remarcat că cea mai mare rată a inflației a fost în martie 1992, de 7,1%.

Având în vedere că inflația va atinge peste 7% în aprilie, cea mai recentă creștere este de așteptat să creeze presiuni suplimentare asupra guvernului, fiind posibil, totodată, ca Banca Angliei să crească din nou rata dobânzilor.

Suren Thiru, economistul șef al Camerelor de Comerț britanice, a declarat că se așteaptă ca Banca să majoreze ratele la ședința din martie, la 0,75%. Rata dobânzii a fost deja majorată în decembrie și februarie la nivelul actual de 0,5%, pe fondul presiunii inflaționiste în creștere.

Îngrijorare în Marea Britanie. Inflația a urcat la maximul ultimilor 30 de ani

În ciuda creșterii ratei anuale a inflației, ONS a declarat că prețurile la bunuri și servicii au scăzut cu 0,1% în ianuarie, după ce și prețurile la restaurante și hoteluri – care au jucat un rol important în creșterea inflaționistă dinainte de Crăciun – au scăzut.

Majoritatea economiștilor se așteaptă ca inflația să scadă în a doua jumătate a anului, după ce va atinge un vârf de peste 7% în aprilie, când autoritatea de reglementare a energiei OFGEM va ridica plafonul facturilor la energie.

Ridicarea plafonului va însemna o creștere cu 600 de lire sterline a facturilor anuale, dar ar putea exista o nouă majorare în octombrie, cu excepția cazului în care costul gazului și benzinei pe piețele internaționale scade, așa cum era de așteptat în vară.

Banca Angliei a declarat luna trecută că inflația ar trebui să scadă în următorii doi ani, până la rata țintă de 2%, odată ce ratele dobânzilor vor crește peste 1%.


///Creșterea facturilor la energie aruncă în aer rata inflației din Regatul Unit. Cel mai mare nivel din ultimii 30 de ani///

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 2 In medie: 5]

180 de lire sterline, o cursă de trei minute cu ricșa în centrul Londrei. Ce măsuri a luat poliția

JAF la drumul mare:180 de lire sterline, o cursă de trei minute cu ricșa în centrul Londrei

Prințul Andrew a ajuns la un acord de 12 milioane de lire sterline cu cea care îl acuză de abuz sexual

Prințul Andrew a ajuns la un acord de 12 milioane de lire sterline cu cea care îl acuză de abuz sexual