Marea Britanie poate încă să anuleze Brexit prin revocarea unilaterală a articolului 50, fără consimțământul altor state membre ale UE, a declarat un reprezentant al Curții Europene de Justiție.
Curtea superioară a UE analizează dacă Marea Britanie poate decide să nu continue ieșirea din UE, în acest stadiu târziu, după o contestație legală din partea militanților anti-Brexit.
Recomandarea juridică formală este semnificativă, deoarece ar însemna că Marea Britanie are puterea de a opri o ieșire fără înțelegere, chiar dacă acordul premierului Theresa May este votat săptămâna viitoare.
Avocații guvernului britanic au recunoscut deja că parlamentul are puterea de a impune guvernului să revocă articolul 50, în sensul că parlamentarii îngrijorați de faptul că acordul nu este destul de bun pot împiedica ieșirea.
Avocații UE au susținut că Regatul Unit avea nevoie de un vot al altor state membre dacă dorea să renunțe, în timp ce guvernul britanic a declarat că CEJ nu ar trebui să se pronunțe asupra acestei chestiuni, deoarece era ipotetică.
Deși nu este o hotărâre definitivă, este foarte neobișnuit ca instanța de judecată să-și răstoarne recomandarea. O hotărâre definitivă a unui grup de judecători va avea loc în următoarele săptămâni.
Guvernul a încercat să-i convingă pe deputați să voteze pentru înțelegerea premierului Theresa May, avertizând că votarea acesteia ar putea declanșa o neconcordanță.
UE a afirmat în repetate rânduri că opțiunile disponibile pentru Marea Britanie sunt acordul, negocierea sau niciun Brexit. Cu toate acestea, a fost o controversă din punct de vedere legal dacă toate statele membre ale UE ar trebui să fie de acord în unanimitate să permită Marii Britanii să rămână.
Articolul 50 clarifică în mod clar faptul că cele 27 de state ar trebui să își dea acordul pentru o prelungire a perioadei de negociere, însă nu vorbește despre procedura necesară revocării.
În ceea ce privește argumentele Regatului Unit potrivit cărora Curtea nu ar trebui să se pronunțe asupra acestei probleme, instanța a afirmat că „disputa este reală, problema nu este doar academică, nici prematură sau inutilă, ci are o importanță practică evidentă și este esențială pentru rezolvarea litigiul”.
„Avocatul general propune Curții de Justiție să declare, în viitoarea sa hotărâre, că articolul 50 din TUE permite revocarea unilaterală a notificării intenției de retragere din UE, până în momentul în care acordul de retragere este formal, cu condiția ca revocarea să fi fost decisă în conformitate cu cerințele constituționale ale statului membru, este notificată oficial Consiliului European și nu implică o practică abuzivă”, se arată în hotărâre.