in

Diplomat UE, convocat de Guvernul de la Londra pentru a explica acuzațiile de blocare a exporturilor de vaccinuri de către Marea Britanie

Ministerul de Externe britanic a anunțat că a convocat-o pe Nicole Mannion, însărcinată cu afaceri a Uniunii Europene la Londra, pentru a da explicații despre acuzațiile potrivit cărora Regatul Unit a interzis exporturile de vaccinuri împotriva coronavirusului.

Regatul Unit, care s-a retras anul trecut din UE, a depășit cu mult performanțele blocului european în privința vaccinării, reușind să administreze doze pentru peste o treime din populație, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Cele 27 de țări membre ale Uniunii au acuzat companiile farmaceutice că nu respectă graficul zilnic de livrare; este vizată și AstraZeneca, deținătoare a unor unități de producție atât în Regatul Unit, cât și în UE.

Bruxellesul susține că a permis exportul către britanici a milioane de doze de vaccin Pfizer, pe care aceștia nu îl produc. În schimb, a afirmat marți președintele Consiliului European, Charles Michel, Londra a interzis “direct” exporturile de vaccin produs în Regatul Unit, invocând o clauză din contractul cu AstraZeneca conform căreia trebuie să onoreze cu prioritate comenzile interne.

Vaccinul Pfizer, mai puțin eficient în cazul persoanelor obeze. Ar putea avea nevoie de o doză mai mare

Poziţia Londrei este că nu aplică o astfel de interdicție, iar succesul campaniei britanice de vaccinare se datorează negocierilor cu companiile farmaceutice anul trecut şi investițiilor făcute din timp în lanțurile de aprovizionare.


Premierul britanic Boris Johnson a declarat miercuri parlamentului că trebuie să “corecteze” afirmația lui Michel, insistând că guvernul pe care îl conduce “nu a blocat exportul nici unei singure doze de vaccin împotriva COVID-19 sau a componentelor vaccinului”.

Charles Michel şi-a nuanțat ulterior afirmaţia despre o interdicție “directă” de export, arătând că există “diferite modalități de a impune interdicții sau restricții privind vaccinurile”.

Un oficial european a afirmat că UE a permis exportul a opt milioane de doze de vaccin Pfizer de cealaltă parte a Canalului Mânecii.

Manfred Weber, liderul grupului Partidul Popular European, cel mai numeros din Parlamentul Europei, i-a transmis Ministerului britanic de Externe “să nu mai dea lecţii şi să prezinte datele privind exporturile Marii Britanii”.
Factura COVID: Primele cartiere londoneze care cresc „Council Tax” la peste 2.000 de lire sterline pe an

Furtuni nimicitoare în Marea Britanie: Vântul de peste 150 km/h provoacă haos. Căderi de curent, arbori smulși din rădăcină, valuri de peste 6 de metri