Ministrul de Interne al Marii Britanii, Priti Patel, a fost acționată în instanță pentru o modificare adusă Acordului Brexit care poate face ca peste 2 milioane de cetățeni europeni, printre care și mulți români, să fie expulzați din UK.
Conform acordului convenit cu Bruxellesul, europenii care puteau dovedi că au fost în Regatul Unit timp de cinci ani sau mai mult erau eligibili pentru „settled status”, în timp ce celor care nu puteau dovedi acest lucru, li s-a acordat doar „presettled status”.
Acum, Autoritatea Independentă de Monitorizare, înființată pentru a supraveghea punerii în aplicare a Acordului de retragere spune că Ministerul de Interne cere celor cărora li s-a acordat „pre-settled status” să solicite „settled status”.
În caz contrar, aceștia nu vor mai putea lucra sau accesa beneficii în Regatul Unit și, în unele cazuri, ar putea fi forțați să părăsească țara, în temeiul unor modificări care ar putea intra în vigoare din 2023, arată IMA.
Cetățenii UE cu statut prestabilit (pre-settled status) pot accesa beneficii
Autoritatea independentă cere o revizuire judiciară a schimbării, spunând că aceasta contravine acordurilor privind drepturile cetățenilor dintre Regatul Unit și UE după Brexit.
Guvernul este acuzat de „neimplementarea corectă a obligațiilor Regatului Unit” conform tratatului.
„Problema este că ministrul susține că acei cetățeni eligibili din UE și SEE care au solicitat cu succes „pre-settled status” îl pot pierde dacă nu reușesc să depună o a doua cerere”.
O a nouă cerere pentru settled status trebuie depusă în termen de cinci ani
Aceste persoane trebuie să depună o a doua cerere, în termen de cinci ani de la acordarea statutului prestabilit, fie pentru statutul de stabilit, odată ce se califică pentru rezidența permanentă, fie pentru o perioadă ulterioară a statutului prestabilit. Însă, dacă nu reușesc să solicite niciunul dintre acestea, se va considera că sunt prezenți ilegal în Regatul Unit.
Dr. Kathryn Chamberlain, directorul executiv al IMA, a adăugat: „Prin acțiuni în justiție sperăm să oferim claritate acelor cetățeni cu statut prestabilit, dintre care există 2,485 milioane la 30 noiembrie 2021”.
Un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne a declarat: „Luăm foarte în serios obligațiile privind drepturile cetățenilor noștri și am implementat cu bună-credință aranjamentele pe care le-am convenit în cadrul Acordului de retragere. Guvernul nu este de acord cu analiza Autorității Independente de Monitorizare a Acordului de Retragere.”
„A fost poziția de lungă durată a guvernului Regatului Unit conform căreia persoanele cu statutul prestabilit vor trebui să solicite statutul de stabilit înainte ca statutul lor să expirem, pentru a rămâne în Regatul Unit”.
…BOMBĂ! Europenii cu „pre-settled status” ar putea fi expulzați din UK…