Un scor bun al extremiștilor britanici, francezi și finlandezi la europarlamentarele de anul viitor poate forța partidele tradiționale să își modifice agenda și pozițiile față de integrarea europeană, scrie România Liberă, care citează din Financial Times.
În Marea Britanie, UKIP al lui Nigel Farage, a ajuns la 11% în sondaje, faţă de 7% cât a obţinut în 2009. Paradoxul face ca, deşi Farage militează pentru ieşirea imediată a Marii Britanii din Uniunea Europeană, cea mai bună platformă a UKIP se află la Bruxelles şi Strasbourg, ceea l-a transformat pe liderul său într-o vedetă politică europeană.
Datorită sistemului electoral din Marea Britanie (uninominal pur în care primul din cursă câştigă, indiferent de procent), UKIP nu are nici un reprezentant în Parlamentul de la Londra pentru că nu a găsit încă un colegiu în care să aibă o reprezentare suficient de puternică.
Nigel Farage, discurs violent la adresa românilor: „Guvernul se pregătește să ureze bun venit bandelor criminale”
Acest lucru s-ar putea schimba la legislativele de anul viitor, când UKIP susţine că a reuşit să-şi asigure cel puţin două mandate, dar există analize care susţin că nici cu 17% nu are asigurată prezenţa în Parlament, se mai arată în Financial Times.
UKIP scade şansele lui Cameron la alegerile parlamentare
La alegerile europene se votează însă pe liste, iar anul viitor va fi un test privind ascensiunea reală a UKIP şi Farage.
David Cameron a propus o reformă a UE în sensul repatrierii puterilor cedate Bruxelles-ului „pentru a salva Europa de ea însăşi” şi a promis organizarea unui referendum privind rămânerea Marii Britanii în UE.