Bogații au devenit mai bogați în timpul pandemiei întrucât au economisit bani, fără a cheltui, în timp ce cei săraci se confruntă cu o puzderie de datorii.
Fundația Resolution din Marea Britanie a dezvăluit un studiu care arată că gospodăriile cu venituri mari nu s-au luptat cu plata facturilor, deoarece afacerile au fost nevoite să se închidă pe fondul pandemiei de coronavirus.
Pe de altă parte cercetările separate ale celor de la Stepchange Debity Charity arată că cei cu un venit mai mic de 30.000 lire sterline sunt în special susceptibili să fi împrumutat bani sau să fi rămas în urmă cu plata facturilor.
Laura Gardiner, directorul de cercetare al Fundației Resolution, a declarat pentru Mirror Online: „Multe familii cu venituri mari și-au redus cheltuielile în ultimele luni. Cu toate acestea, celor cu venituri mai mici le-a fost mult mai greu să reducă cheltuielile care, atunci când sunt combinate cu veniturile scăzute, arată că mulți au probleme în a-și gestiona situația financiară.”
Cercetările, citate de Daily Mail și The Mirror, susțin că 38% din familiile mai bogate și-au consolidat soldurile bancare, același lucru fiind valabil pentru doar 12% dintre cele mai sărace.
De asemenea, 57% dintre cele mai bogate familii și-au redus cheltuielile în timpul crizei.
Dintre acestea, una din 10 și-a micșorat cheltuielile cu mai mult de un sfert, arată raportul.
Însă doar 30% dintre cele mai sărace familii și-au redus cheltuielile, iar persoanele care câștigă mai puțin este mult mai probabil că și-au mărit cheltuielile, 27% dintre acestea raportând că au făcut acest lucru.
Fundația StepChange spune că o „furtună a datoriilor personale” de aproximativ 6 miliarde de lire sterline este direct atribuibilă restricțiilor din Marea Britanie.
Se estimează, astfel, că 4,6 milioane de persoane au acumulat deja datorii de 6,1 miliarde de lire sterline.