Menu
in

Fostul economist-șef al Băncii Angliei avertizează: ”Vor urma și mai multe suferințe pentru familii!”

Fostul economist-șef al Băncii Angliei avertizează că “vor urma și mai multe suferințe” pentru gospodării și pentru economie în general, în condițiile în care majorările ratelor ipotecare afectează conturile bancare ale populației și influențează cheltuielile, scrie The Guardian.

Andy Haldane, care este în prezent director executiv al Royal Society of Arts, a declarat că a fost dureros să vadă efectele creșterii ratelor dobânzilor de când a părăsit Banca Angliei și comitetul de politică monetară care stabilește ratele în iunie 2021.

Citiți și: Băncile britanice sunt în alertă: creștere masivă a numărului de clienți care nu-și pot plăti creditele ipotecare și cărțile de credit

Fostul economist-șef al Băncii Angliei avertizează

Banca Angliei a majorat brusc rata dobânzii cheie de la sfârșitul anului 2021, de la un minim istoric de 0,1% în noiembrie 2021 la 3,5% în decembrie 2022. Gospodăriile britanice au fost lovite în același timp de creșteri mari ale prețurilor la energie și de inflația la o colecție mai largă de bunuri și servicii.

“Este dureros și mă tem că va urma și mai multă durere pe măsură ce acele creșteri ale ratelor ipotecare de anul trecut încep să lovească conturile bancare ale oamenilor în cursul acestui an”, a declarat Haldane la emisiunea Today de la BBC Radio 4.

“Aș fi preferat ca Banca și alte bănci centrale să fi început creșterea ratelor ceva mai devreme. Acest lucru ar fi ajutat puțin la înăbușirea inflației din fașă și ar fi însemnat că nu am fi avut acele creșteri rapide ale ratelor în același timp în care economia se lovea de amortizoare. Dar, în general, acest șoc global avea să aducă întotdeauna un grad semnificativ de durere, inclusiv prin creșterea ratelor.”

Banca a declarat în noiembrie că Marea Britanie riscă să intre în cea mai lungă recesiune din ultimii 100 de ani

Aceasta deoarece inflația a determinat gospodăriile să reducă cheltuielile, ceea ce a tras în jos creșterea PIB-ului.

Salariile reale – salariile după luarea în considerare a efectelor inflației – au scăzut cu 2,6% în Marea Britanie în cele trei luni până în noiembrie, una dintre cele mai mari scăderi ale creșterii de la începutul înregistrărilor comparabile, în 2001, potrivit Oficiului Național de Statistică.

Haldane a declarat că Marea Britanie a suferit “un deceniu și jumătate pierdut în ceea ce privește creșterile salariale în termeni ajustați la inflație”, ceea ce “a provocat un stres financiar acut și, într-adevăr, un stres mental pentru foarte multe gospodării”.

Acesta a spus că situația dezastruoasă a salariilor a fost cauzată în parte de creșterea lentă a economiei britanice. El a criticat, de asemenea, lipsa investițiilor britanice în servicii de bază, cum ar fi sănătatea și educația, în comparație cu alte țări pe care Marea Britanie le consideră ca fiind similare. “Marea Britanie pare să se confrunte întotdeauna în mod disproporționat în ceea ce privește impactul asupra veniturilor și asupra vieții, iar acest lucru, în opinia mea, se datorează faptului că nu am investit suficient în sistemele noastre, fie că este vorba de sănătate, educație sau caritate”, a declarat Haldane.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 5 In medie: 3.4]
Exit mobile version