Guvernul britanic se va confrunta cu un nou proces legal cu privire la Brexit, scrie The Guardian. Potrivit publicației citate, se cere ca Regatul Unit să își păstreze statutul de membru al pieței unice europene, întrucât pe buletinul de la referendumul din iuni nu a existat o întrebare cu privire la acest lucru.
Avocații British Influence, organizația care a declanșat procesul, susțin că întrebarea de la referendum a fost doar dacă Marea Britanie rămâne sau iese din UE, fără a se specifica problemele economice complexe ce decurg din acest lucru.
Jonathan Lis, director adjunct al British Influence, a declarat pentru The Guardian: „Piața unică nu a fost pe buletinul de vot. Să ieșim ar fi devastator pentru economie, ar distruge aranjamentul nostru de comerț liber și ar putea pune în pericol mii de locuri de muncă. De ce ar trebui nu numai să aruncăm copilul cu tot cu apa de baie, dar să aruncăm și cada pe fereastră?”
Lis susține că există un „control discreționar” asupra libertăților în interiorul Spațiului Economic European, în special în cazul unor țări care se confruntă cu niveluri de imigrație imposibil de gestionat și a dat exemplul elveției.
El spune că nu există un consens juridic prin care Regatul Unit să fie „o parte a SEE numai în calitate de membru UE”.
În schimb, purtătorul de cuvânt al Guvernului May a declarat că Brexit înseamnă ieșirea din ambele organizații, UE și SEE.
„Poziția noastră este clară, Regatul Unit este parte a Acordului SEE în calitate de stat membru al Uniunii Europene și, o dată ce vom părăsi Uniunea Europeană, vom înceta automat să fim un membru al SEE – care este cadrul legal”a spus acesta.